Asztali áldás
Pörc - beszélgetés György Zsomborral
Szerkesztő: Pál Amanda
Archívum:
hallgassa meg!
Elhangzott: 2025.06.16. 01:30
Az étkezés kultúra - milyen a magyar gasztronómia most a 21. században? Több tízezer kilométer, három év és számtalan élettörténet a receptek mellett György Zsombornak, a Magyar hang főszerkesztőjének könyvében, a Pörc című kötetben.
2025. július 13. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Gyógyító kenyerek - mindenmentes pékség Budán
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Mitől lesz finom egy mindenmentes kovászos pékáru? Hogyan tesz jót a szervezetünkkel, hogyan válik gyógyító étellé egy falat kenyér? Piros Pannával, a Gyógyító kenyerek pékség megálmodójával beszélgettünk. |
2025. július 06. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Palkó Borok, Abaújszántó - Palkó Gabriellával beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter |
2025. június 29. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A tíz hektáron biogazdálkodó hajdúböszörményi kertészmérnök Földi házaspárral beszélgetünk
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Az Ökológiai Gazdálkodók Szervezeteinek Világszövetsége szerint a biogazdálkodást négy alapelv jellemzi: a környezet megóvása, a méltányosság, a gondosság és az egészség alapelve. Az ökológiai mezőgazdaság előtérbe helyezi a növények, az állatok és a talaj természetes egyensúlyát, célul tűzi ki a mezőgazdaság és a környezet minőségének javítását, tartózkodik a szintetikus trágyák és növényvédő szerek használatától. Helyettük a terméshozam és az ellenálló-képesség növelése érdekében a természet folyamatait engedi érvényesülni.
Ezen alapelvek mentén gazdálkodik a kertészmérnök Földi házaspár, Gyula és Ágnes Hajdúböszörményben, szombatonként pedig maguk árulják szeretettel és gondoskodással nevelt zöldségeiket Budapesten, a XII. kerületben lévő biopiacon. |
2025. június 22. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Egy kibic az ételek világban - aki nem is az
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Étteremkritikus, pontosabban ajánló. Volt saját tulajdonú vendéglátóhelye, tehát ilyen szemmel is tud értékelni. Nem kötelezte el magát egyik irányzat mellett sem. Múltjában és jelenében szinte minden formában ott van a kommunikáció: írás, elemzés, közösségi médiafelületek kezelése, séfek és ételek bemutatása. Ő a Gasztrokibic – ha az eddig leírtakból még nem jöttek volna rá: Rauf Sven Tamás.
Kép: Rauf Sven Tamás önarcképe a Katolikus rádió stúdiójában.
|
2025. június 15. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Pörc - beszélgetés György Zsomborral
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Az étkezés kultúra - milyen a magyar gasztronómia most a 21. században? Több tízezer kilométer, három év és számtalan élettörténet a receptek mellett György Zsombornak, a Magyar hang főszerkesztőjének könyvében, a Pörc című kötetben. |
2025. június 08. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Csetvei Pince, Mór - Csetvei Krisztinával beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben... |
2025. június 01. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Auguszt-Arató Augusztával, a cukrászdinasztia ötödik generációjának képviselőjével beszélgetünk
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Hol volt, hol nem volt… - akár így is kezdhetnénk az Auguszt cukrászok és cukrászdák történelem viharait is kiállt történetét. Auguszt Elek 1870-ben egy pici tabáni, földszintes házban nyitotta meg „czukrászatát”. Őt követte fia, József krisztinavárosi „pazarul berendezett, elegáns, gázvilágításos” üzletével. Az ő fiának, Elemérnek az unokája Auguszt-Arató Auguszta, aki így már az ötödik generációt képviseli. Vele beszélgetett a szerkesztő, Zsoldos Szilvia a 25 éves farkasréti Auguszt Pavilonban. Titkuk mi is lehetne más, mint a hagyomány és a minőség. |
2025. május 25. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Aki versekkel is főz
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Van úgy, hogy az ember a szinte közvetlen környezetében vesz észre valakit – és ha gasztronómiáról van szó, akkor például azért, mert a rádiós szerkesztő is időnként eljár ebédelni…Aztán van úgy, hogy a verseket író szakács azt mondja a felkérésre, én már szerepeltem a rádióban... Múlnak az esztendők és kiderül, nemrég megnyert egy olyan országos versenyt, ahol a költők saját alkotásukat szavalták el. Beszélgetőtársam Balázs-Záper Péter. |
2025. május 11. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A zöld veltelini arcai - beszélgetés Varga Tamás, soproni és Ludányi Gábor, mátrai borásszal
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Mi mindenre képes a zöld veltelini?
Ezt a témát járjuk körbe két fiatal, elkötelezett borásszal, akik számára meghatározó ez a szőlőfajta. A budai Nyitott Műhely nevű kulturális központban Varga Tamással, a soproni Steigler Pince borászával, valamint Ludányi Gáborral, a mátrai Gobri Pince tulajdonos-borászával fejtegettük a zöld veltelini titkait és ismerkedtünk a fajta megannyi arcával...
----
fotók: Steigler Pince; GoBri Pince (Vető Gábor); Borsmenta magazin
|
2025. május 04. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Hogyan kell koreai módra főzni? Beleznay Katalinnal ezt járjuk körül.
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Milyen alapanyagok, technológiák, ízvilág jellemzi ezt a távol-keleti konyhát? Beleznay Katalin több mint két évtizede foglalkozik ennek az ázsiai országnak a kultúrájával, és a főzőtanfolyamok vezetőjeként már 2018 óta tanítja az érdeklődőket a koreai fogások fortélyaira. A budapesti Koreai Kulturális Központ tankonyhájában először abba hallgattunk bele, milyen feladatot kaptak aznap a résztvevők.
|
2025. július 20. vasárnap 11:30 | Asztali áldás Szerkesztő: Nagy György András |
2025. július 21. hétfő 1:30 | Asztali áldás (ism.) Szerkesztő: Nagy György András |
2025. július 27. vasárnap 11:30 | Asztali áldás Ha nyár, akkor fagylalt. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg cukrászdáját
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...A nyárról kinek ne jutna eszébe a legfinomabb jeges édesség, a fagylalt, aminek története talán az ötezer évvel ezelőtti Kínába vezet. Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel jutott el, azóta viszont nagy karriert futott be. Az utóbbi időkben minőségi ugrás is bekövetkezett a kínálatban. Ennek úttörői voltak annak a kis családi cukrászdának az alapítói, akik az Etele tér forgatagában kínálják süteményeiket és fagylaltjaikat. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg az Erdős és Fiai cukrászdát, de Norbert a fagylalttal már több mint három évtizede foglalkozik, sőt az ország több száz cukrászának tanította is a fagylaltkészítést. |
2025. július 28. hétfő 1:30 | Asztali áldás (ism.) Ha nyár, akkor fagylalt. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg cukrászdáját
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...A nyárról kinek ne jutna eszébe a legfinomabb jeges édesség, a fagylalt, aminek története talán az ötezer évvel ezelőtti Kínába vezet. Magyarországra a 18. században osztrák közvetítéssel jutott el, azóta viszont nagy karriert futott be. Az utóbbi időkben minőségi ugrás is bekövetkezett a kínálatban. Ennek úttörői voltak annak a kis családi cukrászdának az alapítói, akik az Etele tér forgatagában kínálják süteményeiket és fagylaltjaikat. Erdős Norbert és felesége, Csépányi Nóra 2012-ben nyitotta meg az Erdős és Fiai cukrászdát, de Norbert a fagylalttal már több mint három évtizede foglalkozik, sőt az ország több száz cukrászának tanította is a fagylaltkészítést. |
2025. augusztus 03. vasárnap 11:30 | Asztali áldás Szerkesztő: Pesti Eszter |