Asztali áldás
Fetekert Budán
Szerkesztő: Pál Amanda
Archívum:
hallgassa meg!
Elhangzott: 2025.11.02. 11:30
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat reggelizője és kávézója a Fetekert a Fény utcai piacon. Hogyan működik, milyen alapanyagokból, miért jó oda betérni?
2025. november 30. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szerkesztő: Pál Amanda |
2025. november 23. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Családi receptek - midenkinek!
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Horváth-Boros Klárát, akit gyermekkori beceneve alapján gasztrobloggerként és szakácskönyvíróként sokan úgy ismernek, hogy Kálci – már bemutattuk ebben a műsorunkban. Megjelenésre váró új kötetének címe: Családunk kedvencei. Itt már nemcsak a kelt tészták sütéséről van szó – mint az előző kettőben -, hanem reggelikről, levesekről, főételekről, köretekről, finomságokról és italokról is. A szerző Szegedtől délre él, pont a határ mentén. Itt hívta fel őt Nagy György András. |
2025. november 16. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A Fermentálj a hosszú életért! receptverseny díjátadóján jártunk
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Mi a fermentálás? A fermentálás vagy savanyítás egy technika, amely során a tejsavbaktériumok segítségével erjesztjük a zöldségeket. Ezek a tejsavbaktériumok természetesen megtalálhatók a zöldségek felszínén és oxigénmentes környezetben elszaporodva elvégzik helyettünk a munkát. A sós oldat biztosítja, hogy az egészségre káros, rohasztó baktériumok ne tudjanak aktivizálódni.
Rétes kovászolt lila káposztával. Rumos-narancsos-mazsolás gluténmentes kovászos kuglóf. Fermentált citrom, narancs, meggy, hal. Szusivariáció. Nyers fermentált tökfőzelék. Fermentált fusilli tészta, valamint uborkahéj-menta ital – csak néhány a „Fermentálj a hosszú életért!” receptverseny díjnyertes ételei közül. A Kor Kontroll Társaság, a Magyar Elhízástudományi Társaság és a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége októberben tartotta az immunrendszerünk erősítéséért kiírt receptversenyének kóstolóval egybekötött díjátadó ünnepségét.
Aki elmondja, miért is jó a fermentálás: a díjazottak közül Román Krisztina és Fajkuczius Melinda, a zsűri tagjai közül pedig B. Király Györgyi kommunikációs szakember, a Kor Kontroll Társaság elnöke, dr. Csicsor János vegyészmérnök és Páncsity Ferenc.
Fotók: MKR/zsz |
2025. november 09. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Heimann Ágnes - Heimann Családi Birtok 2. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Ági kertje, gasztronómiai kalandozások. |
2025. november 02. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Fetekert Budán
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...A Magyar Máltai Szeretetszolgálat reggelizője és kávézója a Fetekert a Fény utcai piacon. Hogyan működik, milyen alapanyagokból, miért jó oda betérni? |
2025. október 26. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Heimann Ágnes - Heimann Családi Birtok 1.rész
Szerkesztő: Pesti Eszter |
2025. október 19. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Beszélgetés Kovács Alfréd cukrásszal, Az ország cukormentes tortája 2025 győztesével
Szerkesztő: Zsoldos Szilvia » bővebben...Ő volt a tavalyi ország tortája verseny győztese, aki Mákvirág nevű tortájával lopta be magát az édességet kedvelők szívébe, idén pedig övé lett az ország legjobb cukormentes tortája. Egy reggel úgy ébredt fel, hogy már a fejében volt ez a sütemény, ezért is adta neki az Álmodozó nevet. A torta különlegességét a csokoládé és a meggy karakteres párosa adja, ezzel olyan klasszikusok ízvilágát idézi fel, mint a Lúdláb vagy a Rigójancsi. Kovács Alfréddal, a váci Édes vonal cukrászda tulajdonosával a Katolikus Társadalmi Napokon, a Vácon szeptember végén megrendezett KATTÁRSON, a családok és közösségek fesztiválján is találkozhattak az érdeklődők.
Fotó: MKR/zsz
|
2025. október 12. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Éttermet mindenkinek
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Az országos étteremhét csaknem másfél évtizede azt tűzte ki célul, hogy azok is ki drágának tartják a vendéglátás üzleti formáját, szabott áron kipróbálhassanak egy-egy kiválasztott helyet. A Dining City alapküldetése egyébként az ajánlás – illetve egy kicsit az is, hogy megbirkózzon az előítéletekkel. Nagy György András a főszervezővel, Kiss Zoltánnal beszélgetett. |
2025. október 05. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A kézműves méz és mézeskalács örökség
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...A híres Beliczay család mézeskalácsairól beszélgettünk az egyik leszármazottal, Beliczay Erzsébettel. |
2025. szeptember 28. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A szüret alakulása a Velencei-tó környékén; változások az ApróKertek háza táján
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Schubert Ádám szerint minden évjárat tartogat nehézségeket. A tavalyi szárazság után az idei év sem volt éppen ideális, és bár kiegyenlítettebb az évjárat, vajon hogyan alakul a szüret egy bioszemlélettel gazdálkodó, kis borászat életében? Milyen a borok alapanyagának minősége a vízhiány függvényében? Hogyan alkalmazkodik a szőlőnövény a klímaváltozás kihívásaihoz? Többek között ezekről, illetve az ApróKertek borászatot érintő változásokról és fejlődésről beszélgetünk Schubert Ádámmal, a borászat egyik borosgazdájával. |