2024. március 24. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A régi és a mai húsvéti ételekről Szabóné Marika néni mesél - a Zala vármegyei Sormásról
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Milyen szalalkális pogácsa, a tejes bableves, és hogyan készül egy legendás száz éves recept alapján a nápolyis szelet? Megtudhatjuk a Zala vármegyei Sormáson élő Szabóné Marka nénitől, akivel a régi és a mai húsvéti ételekről beszélgettünk. |
2024. március 17. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Sajt, Svájc, Mónosbél - az a fontos, ami összeköt
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Eddig kétszer nyerte el az Év sajtkészítője címet Magyarországon. Annak idején Svájcban szülőföldje gasztronómiáját népszerűsítette. Hite szerint nem véletlen, hogy rátalált a bükki hegység délnyugati lejtőjén élete mostani helyszínére, és az itteniek által darázskőnek nevezett mészsziklákból fakadó bővizű forrásokra. Sok nyelvész szerint az azokat kiaknázó malmokról kapta a település a nevét, s lett később eltorzulva Mónosbél. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok. Mai beszélgetőtársamat, Sándor Tamást útközben értem el.
Kép a sajtműhelyből ( Fotó: Páczai Tamás) |
2024. március 10. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Ji Yicheng és Lopattó Mariaval.beszélgetünk a Nagymező utcai Zhu & Co étteremről
Szerkesztő: Pál Amanda |
2024. március 03. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Cukrász-szobrász: a karikatúrafigurák aranyérmese
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy Kulináris Olimpia. Nem is olyan régen, február elején. Több tucat nemzet, 2 ezer induló, 4-szer annyi elkészült menü. Ráadásul, mint egy igai sportversenyen sokféle szakág csapatban és egyéniben is. A játékok jelképe nem karikaszimbólum, hanem a fazékból felszálló öt színes párahullám. Elnevezése pedig arra utal, hogy szakácsok és cukrászok egyaránt megmérettethetik magukat. Utóbbiak között volt egy magyar fiatalember, aki a művészeti kategóriában maximális pontszámú aranyérmet szerzett. Vendégem a bajnok, vagyis Kismárton Máté volt. |
2024. február 25. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szeleczky - Takács Viktória és a Fabric Csokoládé
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Ahol a csomagolás, a forma, és az íz együtt válik harmonikus egységgé - a Fabric Csokoládé megálmodójával, Szeleczky-Takács Viktóriával beszélgettünk művészeti magányról, megosztó, de elvarázsoló ízekről és a csokoládékészítés jellemfejlesztő hatásáról. |
2024. február 18. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szeretetet a kondérba!
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Családi kondér. Mindenkinek mást jelent – a konkrét fogásokban, ízekben. Ám maga a fogalom mégis kifejez valami egységet. Az együttlét, a közös étkezés örömét. Csordás Gizella – aki nagymamaként is hallgat a „Gizus” megszólításra – nem véletlenül adta ezt a szókapcsolatot világhálós konyhanaplója címéül. Tőle idézek: „A konyhai ténykedés nem fáradtság számomra, hanem igazi kikapcsolódás. Szívesen kísérletezek az új ízekkel, de a magyaros, házias ételek állnak igazán közel a szívemhez. A legegyszerűbb étel is csodás fogássá válik, ha szeretettel készül.” Üdvözlöm Önöket, én Nagy György András vagyok. Induljon hát a beszélgetés, melynek helyszíne Sülysáp!
Kép: „Babraguval töltött tarja sörben sütve" |
2024. február 11. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Tábori Piroska: 2000 recept, diétás ételek, olcsó és gyorsan készülő ételek weekend főzés, nyers ételek című szakácskönyvéről beszélgettünk
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Milyen volt az étkezési kultúra a 40-es évek Magyarországán? Ki volt Tábori Piroska, akinek a kor egyik modern szakácskönyvét köszönhetjük? Mit tanulhatunk egy több mint 80 éves receptgyűjteményből? György Sándor történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kutatójával beszélgettünk. |
2024. február 04. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Borrá érett a gyermekkori álom - avagy amit a balatoni szellő súgott
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Idézet következik: „A jóhoz idő, elszántság, komoly munka és rengeteg tanulás szükséges. A siker titka, hogy még mindig nem munkaként, hanem szenvedélyként, szerelemként tekintek a borkészítésre. Ez a hobbim és a hivatásom is egyben, de a legfontosabb mindig a család számomra.” Ezek Váli Péter szavai. Ő egy olyan borász, aki nem a szakmába született, hanem másról váltott erre. A gasztronómia számára nemcsak az ételek elfogyasztását, vagy a megfelelő nedűhöz párosítását jelenti, hanem azok elkészítését is – tulajdonképp jóval régebb óta, mint azt sokan elsőre gondolnák. A konyha és minden más Badacsonyörsön található. |
2024. január 28. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Beszélgetés Barta Péterrel, a "Figi és Lipike" kávéház egyik megálmodójával
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Hogyan született meg a tállyai borok, az ételek és a főzés szeretetéből egy modern kávéház az Angyalföldön? Miért fontos része ennek a kortárs magyar képzőművészet és milyen elfeledett hozzávalót keltettek életre a Figi és Lipike konyhájában? Egyebek mellett erről is beszélgettünk a helyszínen Barta Péterrel, a hely egyik megálmodójával. |
2024. január 21. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Amikor a bor határozza meg az ételeket
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Miskolcon született és nőtt fel. Itt lett hivatásos szakács is. Séfként máig emlékszik élete első Wellington-bélszínére. A recepteket a fejében tárolaj, azt mondja olyan az agya, mit egy könyvtár, s mindig tudja melyik polchoz kell e létrát tolni. Szerinte csak az képes megmaradni a szakmában, aki szerei is azt, amit csinál. 2020 óta ő felel a tarcali gróf Degenfeld Szőlőbirtok és Kastélyszálló ételeiért. Üdvözlöm Önöket: én Nagy György András vagyok, beszélgetőpartnerem pedig Latorcai Csaba. |