2021. február 21. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Régi szakácskönyvek Saly Noémitól
Szerkesztő: Nagy György András
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Irodalom- és helytörténész. A nagyközönség úgy ismerhette meg, mint aki mindent tud a kávéházakról. Volt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kutatója, manapság pedig régi szakácskönyveket rendez sajtó alá. Tavaly Molnár Júlia 1854-ben született receptgyűjteményét adta ki. Az Édesanyám főztje mai vendége Saly Noémi.
Kép: Oldal egy kéziratos szakácskönyvből |
2021. február 14. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Konyhai technológiák a régmúlt időkből » bővebben...Gyógyító erejű csontleves, kollagénben gazdag alaplé, fermentálás, évszázados konyhai technológiák, melyek építik és erősítik a szervezetünket. Egyebek mellett erről is beszélgettünk Király Éva dietetikussal, az Alaplé Bár ötletgazdájával.
Szerkesztő: Pál Amanda |
2021. február 07. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Vasutas a konyhában
Kavalecz Imrével, a MÁV kommunikációs szakértőjével Nagy György András beszélget
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A hangját talán minden rádióhallgató ismeri, bár mostani hivatása szerint nem
újságíró. Egyformán otthonosan érzi magát vasútállomáson, templomban,
stúdióban – és nem mellesleg a konyhában is. Életének nagy része annak a
kérdésnek a jegyében telt, hogy Miként járnak a vonatok. Most azonban
kiderül, mennyi mindenre tud még jellegzetes stílusában választ adni,
megmutatva egy kicsit saját életének váltóit is. Az Édesanyám főztje mai vendége Kavalecz Imre, a MÁV kommunikációs szakértője.
Fotók K. I. albumából |
2021. január 31. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Palacsinta!
Édesen és sósan, francia módra és magyarosan
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Gyertyaszentelő Boldogasszony a palacsinta ünnepe - Franciaországban. Mi magyarok pedig egész évben szeretjük, és csakúgy mint a bretonok, akiknek emblematikus tájételük, édesen és sósan is készítjük. Megszólal a hortobágyi csárda séfje: Juhász István, a Gundel étterem márka-nagykövete és nyugalmazott igazgatója: Kozma Kálmán, valamint egy vérbeli breton ínyenc: Almássy Ferenc újságíró. |
2021. január 24. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje A Gasztroangyal
Borbás Marcsival beszélget a szerkesztő, Nagy György András
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A legtöbben a képernyőről ismerik. Főzött stúdiókban és a Kárpát-medence sok-sok településén. Ha leves, ha sült hús, ha sütemény, ha saláta - mindenre van ötlete, receptje, tanácsa. A fakanalat időnként felcseréli a klaviatúrával: szakácskönyv sül ki belőle –; és bizony a kerti szerszámok nyelét is megragadja. Vallja: ahhoz, hogy igazán finom étel legyen az asztal dísze, ismernünk kell kisebb és nagyobb családunkat, szűkebb és tágabb környezetünket; hagyományainkat és azt is, ami a jövőbe mutat. Az Édesanyám főztjében ma a Gasztroangyallal, vagyis Borbás Marcsival beszélgetek.
A képek forrása: egy.hu |
2021. január 17. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda
Falusi Libák Cukrászműhely - Fülöp Cili és Édl Sári » bővebben...Anya és lánya a közös munkáról, cukrásztitkokról és ihletett tortákról. |
2021. január 10. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András
Zenei Szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Ha maradt még a szilveszteri pezsgőből, akkor azzal is koccinthatunk egy olyan férfiú születésnapjára emlékezve, aki igen sokat tett ezért az úgynevezett ünnepi italért. A Törley család tagjai 1858. január 10-én üdvözölhették a legkisebb fiút, Józsefet, aki később gyáralapítóként írta be magát a történelembe. Hogy amikor e gyermekáldáskor áldomást ittak, mit töltöttek a pohárba, azt nem jegyezte fel a krónika; azt azonban igen, hogy a bor eme változatának miként ívelt fel az útja, s jutott el Magyarországra, és azt is, hogy közben milyen legendák szövődtek köré. A beszélgetőtárs: Török Róbert történész-muzeológus, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatója.
Képjegyzék: Hivatalos értesítés a cégalakulásról; Korabeli védjegybejegyzés; A pezsgőgyáros rezidenciája (Képeslap a Zempléni Múzeum gyűjteményéből); Részlet az Országos Iparegyesület arcképcsarnokából (1893) |
2021. január 03. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Francia tájak ételei: Bretagne, Korzika, Vallónia » bővebben...Vendégünk Almássy Ferenc francia-magyar újságíró, a Visegrád Post főszerkesztője. Különleges gyemekkori ételekről, breton és korzikai gyökereiről mesél, és az eredeti ropogós belga sült krumpli titkát is elárulja.
(A képeken Almássy Ferenc ill a jellegzetes breton sütemény, a kouign-amann látható). |
2020. december 27. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Az almás rétestől a zserbóig - érintve a krumplis pogácsát és Móra Ferencné süteményét. Ez a képzeletbeli kirándulás- számos más receptet útbaejtve- lehet nagyon is valóságos. Azaz bárkinél az asztalra kerülhet olyan finomság, amit Losonczi Zsuzsa leír. Szerinte nagyon fontos, hogy a konyhában nem kell mindennek azonnal és tökéletesre sikerülnie. A Mindszenten élő háziasszony úgy látja: tulajdonképpen bármely családanya összeállíthatna egy könyvet, legfeljebb egy olyan különleges indíttatás hiányzik, ami nála megvolt. Igen, mindenki képes létrehozni azokat az ízeket, amik a gyerekkor legszebb emlékeit idézik, a kibocsátó fészket, az otthont, amit már itthonként mi is igyekszünk megteremteni utódainknak. A gyógyszerésznő – szakmájából adódóan nem hisz a csodaszerekben - de a kipróbált, és ha szükséges személyreszabott receptekben annál inkább.
Kép: Terítéken a könyv (Nagy György András felvétele) |
2020. december 20. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Molnár Zsuzsanna |
2021. február 27. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Régi szakácskönyvek Saly Noémitól
Szerkesztő: Nagy György András
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Irodalom- és helytörténész. A nagyközönség úgy ismerhette meg, mint aki mindent tud a kávéházakról. Volt a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari múzeum kutatója, manapság pedig régi szakácskönyveket rendez sajtó alá. Tavaly Molnár Júlia 1854-ben született receptgyűjteményét adta ki. Az Édesanyám főztje mai vendége Saly Noémi.
Kép: Oldal egy kéziratos szakácskönyvből |
2021. február 28. vasárnap 11:30 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész » bővebben...Különleges tehetség, az ilyenre mondják, hogy egy évszázadban jó ha egy születik belőle. Már 13 évesen a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába járt, az egyetem befejezésééig 6 nemzetközi versenyt nyert meg. Jótékonykodik és gondoskodik róla, hogy tudását, tapasztalatát átadja a fiataloknak. Egy hosszú életpályához elég lenne, amit csinál, pedig még alig múlt 30 éves. Mindez olvasható az önéletrajzában, de azt kevesen tudják, hogy főzni is nagyon tud. Sokat tanult a nagymamájától, aki mellett mindig ott sündörgött a konyhában.
A beszélgetés végén még vendégváró receptet is kapunk tőle! |
2021. március 06. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Szerkesztő: Pozsgai Nóra
Balázs János Kossuth-díjas zongoraművész » bővebben...Különleges tehetség, az ilyenre mondják, hogy egy évszázadban jó ha egy születik belőle. Már 13 évesen a Zeneakadémia különleges tehetségek osztályába járt, az egyetem befejezésééig 6 nemzetközi versenyt nyert meg. Jótékonykodik és gondoskodik róla, hogy tudását, tapasztalatát átadja a fiataloknak. Egy hosszú életpályához elég lenne, amit csinál, pedig még alig múlt 30 éves. Mindez olvasható az önéletrajzában, de azt kevesen tudják, hogy főzni is nagyon tud. Sokat tanult a nagymamájától, aki mellett mindig ott sündörgött a konyhában.
A beszélgetés végén még vendégváró receptet is kapunk tőle! |
2021. március 07. vasárnap 11:30 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András |
2021. március 13. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Szerkesztő: Nagy György András |