Ismert, kedvelt, tiszteletnek örvendő személyiségek idézik fel az egykori otthon tűzhelyét, a gyermekkor kedves ételeinek ízeit, az anyai gondoskodás és szeretet megannyi, ételben és étkezésben megnyilatkozó kifejezését. A vasárnapi ebéd hangulatához illeszkedő műsor a családi összetartozás élményét erősíti és megidézi az ország legkülönbözőbb tájegységeinek gasztronómiai hagyományait. A vasárnap delente jelentkező műsorban vendéglősök és neves éttermek vezetői és vendégei is szerepelnek.
Adás információk:
Archívum:
hallgassa meg!
Elhangzott: 2024.02.11. 14:04
Tábori Piroska: 2000 recept, diétás ételek, olcsó és gyorsan készülő ételek weekend főzés, nyers ételek című szakácskönyvéről beszélgettünk
Szerkesztő: Pál Amanda
Milyen volt az étkezési kultúra a 40-es évek Magyarországán? Ki volt Tábori Piroska, akinek a kor egyik modern szakácskönyvét köszönhetjük? Mit tanulhatunk egy több mint 80 éves receptgyűjteményből? György Sándor történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága Hivatalának kutatójával beszélgettünk.
2024. július 21. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A Balaton vize és a borok tüze
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...1981-ben látta meg a napvilágot, akkor, amikor szülei az első saját szőlőültetvényüket telepítették. Második generációs szakember. Borlovag és hegyközségi elnöknek is megválasztották. Kilencszer jelölték a címre, s aztán 2020-ban megkapta az „Év Bortermelője” díjat. Badacsony – ahol már a kelták és a rómaiak is kihasználták a szubmediterrán klíma lehetőségeit- számara talán több mint lak- és munkahely, hiszen otthon van a borászatban. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok, beszélgetőtársam pedig Borbély Tamás! |
2024. július 14. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Erdélyi fejedelemasszonyok konyhája
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Német szakácskönyvön keresztül érkeztek vissza Erdélybe a régi magyar konyha receptjei. Bornemissza Anna, Apafi Mihály fejedelem feleségének 17. századi háztartásának titkairól is beszélgettünk György Sándor történésszel, a NEB Hivatalának kutatójával. |
2024. július 07. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szövényi Áron - Anonym Pince, Etyek
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Mitől anonim az Anonym Pince? Hogyan függ össze a család és a bornevek? Ki is az a traktormágus, és hogyan jut le a szőlőhegyről egy háromkerekű traktor? Többek között ezekről, a kis családi borászatról és az etyeki pezsgőkről beszélgetünk az Anonym Pince tulajdonos-borászával, Szövényi Áronnal.
------
fotók: Anonym Pince |
2024. június 30. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Beszélgetés az eszteregnyei Lakatos Teri nénivel zalai ételekről
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...A gyerekkori kukoricás kásákról, az édesanya végtelen türelemmel húzott rétestésztájáról, zalai népviseleti különlegességekről is beszélgettünk eszteregnyei konyhájában Lakatos Teri nénivel. |
2024. június 23. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Egész évben "kóstolni a Balatont"
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„GASZTRO, FENNTARTHATÓSÁG, KÖZÖSSÉG, RENDEZVÉNYEK” – fejezetcímeket idéztem egy honlapról, és igazság szerint a két legfontosabb kifejezést kihagytam, de rövidesen elárulom. Ám előbb átadom a szót a felület gazdájának: „Szeretek utazni, elmenni, megkeresni, megtalálni, felfedezni. Szeretek kóstolni és kóstoltatni, megmutatni és magyarázni.” Budavári Dórát a térség kulcsfigurájának tartják, akinek szenvedélye és munkája teljesen egybeforrt. Jelszava az is lehetne, hogy mindig szezon van és mindig szezonálisat! Hogy pontosan miről van szó?! Következzen még egy önvallomás beszélgetőtársamtól: „szeretem a jó bort és a Balatont!”
Kép: Budavári Dóra (Fotó: Chripkó Lili) |
2024. június 16. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Beszélgetés György Sándor történésszel
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...„Ebből tsinálhatsz osztán, a’mit akarsz" vagy "ezt abba teheted, a’mibe akarod” - ehhez hasonló, elég megengedő utasításokkal látja el egy 1801-ből származó szakácskönyv az olvasóját. Hogyan tudtak így annak idején ezekből a receptekből sütni, főzni? Hogyan és minek hatására változott a magyar gasztronómia az elmúlt 200 évben? |
2024. június 09. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A pék, aki nem celeb - A kék sapka, kemény munka és az alkotás szabadsága
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Ha azt írom, hogy Szabadfi Szabolcs, akkor talán kevesen tudják kiről van szó... De ha azt, hogy: Szabi a pék, akkor már sokak számára ismerős lehet. Akár úgy, mint aki a semmiből saját bolthálózatot teremtett. Akár úgy, mint aki a világjárvány idején videós tanfolyamokat adott; akár azért mert zsűritag volt egy gasztrorealityben, egy sütős tévévetélkedőben. A műsor ellőt mondta magáról: „Szeretném, ha úgy ismernének meg, hogy én vagyok az a gyerek, aki egész éjjel süt azért, hogy reggel ott állhasson a piacon, Látni akarom azt a boldogságot, amit én kaptam a nagymamáimtól." Annyit még elárulok, hogy a pizzavilágbajnokság rendszeres résztvevőjéről az első cikket annak idején a Magyar Honvéd közölte, de annak még nem sok köze volt a konyhához.
|
2024. június 02. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Szabó János, Szabóné Tésenyi Andrea és Szabó Júlia közös kis családi vállalkozása a mókás nevű Kakasbonbon Csokoládé Manufaktúra-üzlet. Hogyan lettek a csokoládé szerelmesei, milyen inspirációk alapján készülnek a bonbonok? Milyen a tökéletes csokoládé kóstolás? Egyebek mellett erről is beszélgettünk Szabó Jánossal. |
2024. május 26. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„Ujjaim meghosszabbításával eggyé válok a tejjel, lelkem szárnyra kel és kezeim között megszületik a csoda” – így írt a sajtról annak egyik mestere. Anyakönyvébe a Pozsa Anna került annak idején, de mindenki csak Panniként emlegeti, így mára ez lett a név- és védjegye is. Egyszerű háziasszonyként próbálkozott először, ebből aztán családi vállalkozás lett, s ma már ő tanítja az érdeklődőket. Ismerkedjenek meg egy lelkes műhelytulajdonossal!
Kép: Pozsa Panni a Katolikus rádió stúdiójában (Veres Ádám felvétele) |
2024. május 19. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |