Ismert, kedvelt, tiszteletnek örvendő személyiségek idézik fel az egykori otthon tűzhelyét, a gyermekkor kedves ételeinek ízeit, az anyai gondoskodás és szeretet megannyi, ételben és étkezésben megnyilatkozó kifejezését. A vasárnapi ebéd hangulatához illeszkedő műsor a családi összetartozás élményét erősíti és megidézi az ország legkülönbözőbb tájegységeinek gasztronómiai hagyományait. A vasárnap delente jelentkező műsorban vendéglősök és neves éttermek vezetői és vendégei is szerepelnek.
Elhangzott: 2023.04.30. 14:04
Adás információk:
Pápa a konyhában - Egy műfordító portéja
Szerkesztő: Nagy György András
Archívum:
hallgassa meg!
Genovai töltött dagadó, nápolyi pizza, milánói kotlett.
Azt biztosan mindenki eltalálta, hogy olasz ételekről van szó. Mai vendégünk, Dorogi Katalin újságíró, volt rádiós, nyelvtanár és műfordító szereti Itáliát, az ottani ízeket, s maga is örömmel készít hasonló fogásokat. A felsoroltak azonban nem az ő receptjei, hanem abból a könyvből származnak, amit ő ültetett át magyar nyelvre. Ez pedig a Ferenc pápa asztalánál című kötet.
Kapcsolódó képek:
2023. szeptember 24. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |
2023. szeptember 17. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Előbb fotózta, aztán főzte - Kalandok Gasztronómiában
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„50 éve fogyasztok többféle ételt 30 éve fotózok mindenféle ételt 20 éve írok sokféle ételről” – írja saját magáról. Ha egy kicsit részletezzük mindezt akkor például beszámol a csúcsgasztronómia eseményiről, étteremkritikát kanyarít, bort kóstol, alapanyagokat ismertet, megtudhatjuk tőle, hogyan kávézott Petőfi, de az sem idegen tőle, ha rádióban kell megszólalni egy úgymond főzős műsorban. Üdvözlöm Önöket! A távbeszélő túloldalán: Bakcsy Árpád, aki egyszer egy különleges kísérlet résztvevője volt: egy étteremben bedrótozták. Egy hazugságvizsgálóhoz hasonló berendezéssel ellenőrizték az agyhullámait. Tulajdonképpen az volt a kérdés, hogy ténylegesen miként reagál az elébe tett ételekre.
Vadnai Szabolcs fényképén: Étteremkritikus, amikor őt vizsgálják
|
2023. szeptember 10. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Harctéri élelmezés a 2. világháborús keleti fronton
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Mi az a kígyóhús, a műméz és a Hitler-szalonna? Mivel kellene etetni egy hadsereget a frontvonalban, és vajon ez a 2. világháborúban a keleti fronton sikerült-e? A Don-kanyarban harcoló magyar katonák élelmezéséről beszélgettünk György Sándor történésszel, a Nemzeti Emlékezet Bizottsága kutatójával. |
2023. szeptember 03. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Volt egy olyan időszak, amikor a fapados jelző nem a minőséget minősítette, hanem csak az árat. Így lehetett akkoriban belekóstolni a világba, értve ezalatt az utazást, meg a szó szerinti falatozást. Mai beszélgetőtársam is így kezdte gasztronómiai karrierjét, aztán volt, amikor még kuktának is elszegődött. Ahonnan azonban a legtöbben ismerik a nevét, az az Ínyencbaba blog. Ez a konyhanapló a címének megfelelően tényleg szól azoknak az anyukáknak, akik már megkezdték a kicsi hozzátáplálását. De valójában a család minden tagja talál magának receptet- hiszen például az asztalt együtt ülik körül. Szóval nem kell félni a különleges, vagy csak annak tartott alapanyagoktól, fűszerektől - megfelelő tudással, ismeretekkel, no meg elkészítési ötletekkel felvértezve letehetünk az asztalra olyat, ami nagyobbaknak és kisebbeknek egyaránt ízlik.
A telefonvonal végén: Hajdú Zsanett.
|
2023. augusztus 27. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Woodroffe Judit, két gyerekes anyuka, aki egyik gyerekének komoly egészségügyi problémája miatt kezdett egész családjával életmódváltásba
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Milyen egészségügyi problémák miatt kellett teljesen megváltoztatni az étkezését a családnak? Hogyan sikerült egy komoly életmódváltással megszüntetni ezeket? Milyen ételeket esznek így és hogyan tudta a család angol, franci és magyar konyhai hagyományait átültetnie a mindennapokba? A két gyerekes Woodroffe Judittal beszélgettünk franciaországi otthonában. |
2023. augusztus 20. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Regények, sütés-főzés, Harta
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Amikor a túrógombóca nem úgy sikerült, mint a mamáé, keresni kezdte a megoldást. Meg is találta: a morzsát nem olajban, hanem sertészsíron kell megpirítani. Hogyan lesz egy átlagos dolgozó nőből, egy egyszerű háziasszonyból olyan valaki, akinek ma már a hivatása a gasztronómia? Akinek a nevéhez egy szakácskönyvsorozatnak címet adó saját konyha köthető? Aki azt szeretné, ha mindenki képes lenne a mosollyal fűszerezett ételvarázslatra? A Hartán élő Rupáner-Gallé Margóval beszélgettem. További receptek és ötletek megtalálhatók a rupanerkonyha.hu honlapon. |
2023. augusztus 13. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Lovász-Horváth Karolin - ételt a családnak, ételfotók a kreativitásnak, közösségi médiás főzés Gasztrolinként elfoglalt családanyáknak
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Hogyan lesz egy marketinges édesanya konyhatündér? Miért jó nemcsak a családjának, hanem internetes segítségként másoknak is főzni egy saját főzőcsatornán? Az ételfotózáskor megtapasztalt kreatív energiákat hogyan lehet hasznosítani?
Beszélgetés a sokoldalú Lovász-Horváth Karolinnal. |
2023. augusztus 06. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András |
2023. július 30. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje Váci Farm Burger és Fodor József története
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Békés megyétől Anglián keresztül, Budapesten át Vácig tart Fodor József története - hogyan, milyen élmények hatására készülnek az ételek a kis hamburgerezőben? |
2023. július 23. vasárnap 14:04 |
|
Édesanyám főztje A paprika és az életigenlés ereje
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Zsarátnok- a szó, amit régiesnek és irodalminak minősítenek a lexikonok, olyan parazsat jelent, ami a felületén már elhamvadt, kihunyt - és csak belül izzik. Mondhatni megőrzi a tüzet. Vannak, akik ilyen őrzőként tekintenek a paprikára. Ezt a szemléletet csak erősíti, hogy a csípőset a magyaros ízvilághoz tartozónak érezzük, s annak tudatában vagyunk így ezzel, hogy a világ néhány táján bizony ránkvernek ebben. Viszont azok a híres fajták - például a chilik - nem helyhez kötöttek, tehát itthon is sokan próbálkoznak a termesztéssel. Ha van elég fény, páratartalom, meg türelem, akkor pedig a siker sem marad el. Innen már csak egy lépés, hogy az ember nem pusztán magának készít házi szárítmányokat, hanem gondosan kimunkált szószokkal próbája másokkal is megosztani az élményt. Ami megint nem kizárólag a lángokádást jelenti, hiszen ehhez a fűszerhez annyi minden társulhat: gyümölcsök, gyömbér, csokoládé, rum, menta. Vendégem egy Tiszaföldváron élő őstermelő – a kérdés egyik szakértője: Pató Zsolt
|