Tokaji aszú, gulyásleves, pulikutya, kürtőskalács, Hévízi-tó, Puszta, Kodály-módszer, Puskás Öcsi. Ha szóba kerülnek, a világon mindenhol felkiáltanak: Oh, Hungary! Mi, magyarok, nemzetünk csúcsteljesítményeit, összesen 75-öt, hungarikumoknak nevezzük. Július 11-étől, minden második szombat délelőtt 10 óra után, Nemzetünk kincsei – a hungarikumok című műsorunkban bemutatunk közülük egy-egyet. Büszkélkedjünk együtt! Várja önöket a szerkesztő, Gadácsi János.
Elhangzott: 2023.02.04. 10:04
Adás információk:
Ilcsi szépítőfüvek
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila
Archívum:
hallgassa meg!
A kozmetikai alapanyagok ellátáshiánya és Ilcsi néni szakmai igényessége indította be ezt a fantasztikus pályát. A nehézségekkel teli kezdeti éveken Ilcsi nénit a természet szeretete, a négy idegen nyelv ismerete és a külföldi szaklapok állandó olvasása segítette át. Az Ilcsi termékek készítésekor a legszigorúbb natúrkozmetikai előírásokat követik, és kizárólag a legjobb minőségű bioalapanyagokat– friss gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket –használnak. Több, mint 100 féle növényt alkalmaznak termékeik előállításánál, amelyek nagy részét saját bioültetvényükön termesztik. Jelenleg a világ közel 40 országában ismerik el Ilcsi néni és az Ilcsi Szépítő Füvek munkáját. Műsorunk vendége Szanyi Ágota az Ilcsi Szépítőfüvek szakmai vezetője és Molnár Ferenc cégtulajdonos, Ilcsi néni fia.
2023. március 18. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában
Szerkesztő: Gadácsi János » bővebben...Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más tudományban: a számítástechnika, a fizika, a közgazdaságtan, a meteorológia, az automataelmélet és nem utolsósorban a játékelmélet terén is maradandót alkotott. A modern számítógépek működését mai napig megalapozta a Neumann-elvek megalkotása, 1945-ben írt tanulmányában meghatározta a számítógépek működését. A mai napig minden infokommunikációs eszköz az asztali számítógéptől a laptopon keresztül, az okostelefonokon át az ipari alkalmazásokig, mind-mind azonos felépítésű, Neumann-elven működő rendszerek. Beszélgetőtársunk Képes Gábor informatikatörténész,a Neumann János Számítógéptudományi Társaság marketing igazgatója. |
2023. március 11. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Tequball, a magyar sportág
Szerkesztő: Gadácsi János » bővebben...A Teqball átmenet a lábtenisz és a pingpong között, Sportágat egy meghajlított asztalon játszák. Megálmodói Borsányi Gábor, Gattyán György és Huszár Viktor 2012-ben mutatták be Magyarországon, majd innen indult világhódító útjára. A sportág irányítója a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ), illetve 150 országban rendelkezik saját nemzeti sportszövetséggel. A Teqballt egyéniben ketten, párosban négyen játszák nemtől és kortól függetlenül. A sport játszható beltéren és kültéren, akár a strandon, homoktalajon is. A Teqball "arca" a brazil világbajnok Ronaldinho, célkitűzése, hogy egy napon olimpiai sportággá váljon. Vendégünk a stúdióban Vasas Lea kétszeres világbajnok játékos és Murányi Gergely, a hazai szövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője. |
2023. február 18. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Hortobágyi Nemzeti Park - a puszta
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A történelem korai időszakától folyamatosan megtelepedő nomád népek és a honfoglalás utáni pásztorközösségek hagyományos földhasználata az ember és a természet harmonikus együttélésének kiemelkedő példája. Európa legnagyobb összefüggő füves pusztája nem az erdők kiirtásával keletkezett, hanem a pásztorközösségek munkája révén, amely azóta is képes megőrizni a puszta biológiai sokféleségét. Ezen, a 80 ezer hektáron óriási több ezres gulyák, nyájak, ménesek legelnek, bivalyok dagonyáznak. Ezekben a hetekben van ó az ellés időszaka, amikor a látogatók megcsodálhatják a Hortobány legújabb lakóit. Vendégünk a stúdióban Medgyessy Gergely Árpád, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és vele tart egy számadó juhász kollégája is. |
2023. február 04. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Ilcsi szépítőfüvek
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A kozmetikai alapanyagok ellátáshiánya és Ilcsi néni szakmai igényessége indította be ezt a fantasztikus pályát. A nehézségekkel teli kezdeti éveken Ilcsi nénit a természet szeretete, a négy idegen nyelv ismerete és a külföldi szaklapok állandó olvasása segítette át. Az Ilcsi termékek készítésekor a legszigorúbb natúrkozmetikai előírásokat követik, és kizárólag a legjobb minőségű bioalapanyagokat– friss gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket –használnak. Több, mint 100 féle növényt alkalmaznak termékeik előállításánál, amelyek nagy részét saját bioültetvényükön termesztik. Jelenleg a világ közel 40 országában ismerik el Ilcsi néni és az Ilcsi Szépítő Füvek munkáját. Műsorunk vendége Szanyi Ágota az Ilcsi Szépítőfüvek szakmai vezetője és Molnár Ferenc cégtulajdonos, Ilcsi néni fia. |
2023. január 21. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Hollóházi porcelán
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan működő porcelángyára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hollóházán található. Az idők során a komoly múltra visszatekintő gyárban olyan termelési palettát alakítottak ki, amely sikeresen ötvözte a meglévő igényeket a magas minőséggel és a megfizethető árral. A porcelángyár mindennapi használatra szánt, finoman megformált, ízlésesen dekorált termékei a hétköznapi környezetbe is eleganciát és igényességet csempésznek. Jelenleg Japántól az Amerikai Egyesült Államokig, a Skandináv-félszigettől Ausztráliáig a világ számos pontjára exportál a gyár. |
2023. január 07. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Karcagi birkapörkölt
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A Nagykunságban a juhból készült ételek jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A karcagi birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. Vendégünk Naggyörgy Jenő, aKarcagi Birkafőzők Egyesesülete elnöke. |
2022. december 31. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Pálinka
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Ami a skótoknak a whiskey, az oroszoknak a vodka, a franciálnak a konyak, az nekünk a pálinka. "Nemzeti röviditalunk" erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását kizárólag Magyarországon lehet végezni. A pálinkát nem szabad ízesíteni, színezni, édesíteni még az ital végső aromájának lekerekítése érdekében sem kerülhet bele külső adalék. Kizárólag "ágyaspálinka" készítésekor lehet a palackban szilárd anyag, mégpedig az a gyümölcs, amelyen pihentetik a pálinkát. Ez, természetesen csak az a gyümölcs lehet, amelyből a párlat készül. Az „aqua vitae” Károly Róber feleségéhez, Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a XIV. századból ered. Az „égett szesz” a XVI. századig gyógyszernek számított. Vendégünk a stúdióban Mihályi László, a Pálink nemzeti Tanács elnöke. |
2022. december 10. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Alföldi kamillavirágzat
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először Méliusz Juhász Péter debreceni professzor említi meg 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium c. könyvében. A kamillát görcsoldó, epehajtó hatású növényként jellemzi. A népi gyógyászatban viszont ennél korábban, több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. Hazánk egész területén vadon terem, jelentős termőállománya az alföldi szikes területeken van, tömegesen megtalálható a Tiszavidék szikes, vízállotta talaján, az úgynevezett szikfoltokon. Ilyenkor, decemberben szinte mindnen háziasszony készen áll arra, hogy családtagjait kamillával gyógyítsa. Műsorunk vendége Kovács Perta, a Herbária zrt minőségirányítási vezetője és Madarászné Dávoti Ibolya, a cég műszaki vezetője. |
2022. november 26. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Pécs-Sopianae ókeresztény temetője
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...UNESCO világörökségi helyszínre látogatunk. Az egykori Sopianae ókeresztény világa 2000-ben került fel a ENSZ kulturális szervezetének listájára. Mint ilyen, 2012-ben automatikusan hungarikummá is lett. A földalatti sírkamrák és emlékkápolnák a késő római kori Európában élt keresztény közösségek kitartásáról és hitéről tanúskodnak, valamint bemutatják egy máig ható és napjainkig élő kultúra és civilizáció gyökereit. Értékét tovább növeli, hogy a IV. században emelt kultikus épületek olyan állapotban maradtak meg, amilyenben a népvándorlás korában voltak. Idegenvezetőnk a földalatti világban Poulet Dániel régész, világörökségi szakreferens. Az Ókeresztény Mauzólemnál alászállunk a kazamatákba, a késő ókor csodálatos világába. |
2022. november 12. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Kalocsai fűszerpaprika őrlemény
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, 1900-ban már háromban őröltek 12 kőpárral. A modern kalocsai paprikamalmok a XX. század elején épültek meg. A kalocsai tájkörzetben kizárólag kőpáros paprikamalmokat építettek, melyeket a XIX. század végén gőzgépekkel, a XX. században dízel- és villanymotorokkal hajtottak, ezek mellett jelentős volt a dunai vízimalmok száma is. Az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel védett őrölt paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet. A termék mélyvörös színű, bársonyos hatású, aromáját tekintve kellemes, fűszeres, karamelles pirított magvakéhoz hasonló. Íze édeskés, gyümölcsös. Szinte nincs is olyan magyar háziasszony a világon, aki ne használná ezt a világhírű hungarikumot. Vendégünk dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere. |