Borászok és borászatok.
Hazánk szőlőkultúrájának, régi és új pincészeteinek, márkáinak, borversenyeinek bemutatása. A kulturált étkezés és borfogyasztás közösség-megtartó erejének ábrázolása.
Elhangzott: 2022.10.15. 11:30
Adás információk:
Tamás Gábor bor- és párlatakadémikussal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter
Archívum:
hallgassa meg!
Hogyan lesz valakiből pálinkamester? Mi az elő- és utópárlat? Hogyan készül a gin? Többek között ezekre is választ kapunk Tamás Gábor bor- és párlatakadémikustól. Az eredetileg közgazdász végzettségű bankárt jó néhány éve beszippantotta a bor és a minőségi párlatok világa. Olyannyira, hogy ma már nem csak hasznosítja, hanem oktatja is a témában megszerzett tudását. Beszélgetésünkből az is kiderül, hogy mit jelent Gábornak a pálinka, és hogy milyen feladatokat lát el egy pálinkamester...
Kapcsolódó képek:
2023. január 21. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A mosoly nem kerül semmibe - Kovács Nimróddal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Kovács Nimróddal mindig élmény beszélgetni, mert rendkívül színes, jó kedélyű személyiség, és mindig tanulunk valamint a történelemből is. Az eredetileg 1852-ben épült klasszicista stílusú budai házában számos családi emlék, műalkotás és az Amerikában eltöltött évek szemelvényei veszik körül, legfőképpen a dolgozószobájában, illetve a ház alatt található borospincében is. Bár a házhoz és tárgyakhoz kapcsolódó különböző történetek kis híján magukkal ragadtak, azért természetesen szót ejtettünk az egri borászat alapításáról, és az ott készülő borokról is, melyek közül néhány egészen szorosan kapcsolódik a különböző zenei műfajokhoz.
----
fotók: kovacsnimrod.hu; UNICEF |
2023. január 07. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Zichy Birtok, a tokaji pezsgők ébredése - Zichy Anikóval beszélgetünk, 2. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Két héttel ezelőtt már megismerkedhettek a kedves hallgatók Zichy Anikóval, aki férje hagyatékát gondozva viszi tovább a Tokaji borvidéken alapított Zichy szőlőbirtokot. Az eredetileg ügyvédi pályán mozgó hölgy csupán pár éve cseppent bele igazán a tokaji borok és pezsgők világába, de kifejezetten élvezi, és teljes mértékben tud azonosulni azzal az életérzéssel, amit a pezsgő műfaja nyújthat a fogyasztóknak. Birtokuk jelenleg nem rendelkezik saját borászattal, ám annál többet tudhatunk meg tőle a közösségi feldolgozóüzemek működéséről és azok fontosságáról. Beszélgetésünk folyamán szót ejtünk arról is, hogy Anikó véleménye szerint mennyire fontos szerepet tölthet be Tokaj esetében a pezsgő, előtte azonban még felidézzük kicsit a kezdeteket...
------
fotó: Zichy Birtok |
2022. december 24. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A Zichy Anna Pezsgő története - Zichy Anikóval beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Talán ma már mondhatjuk, hogy az ünnepek elengedhetetlen kelléke a minőségi, magyar pezsgő. Ez alkalommal egy olyan hölggyel beszélgetünk, aki pár éve cseppent a tokaji borok és a pezsgő világába, de a családja támogatása mellett, komoly szándékkal szeretne helytállni ebben a valóban pezsgő világban. Zichy Anikóval a Zichy szőlőbirtok alapításáról, a közösségi feldolgozóüzem előnyeiről beszélgettünk, valamint fény derült arra is, hogy mekkora kihívás az, ha az ember a saját nevével fémjelzett pezsgővel igyekszik érvényesülni manapság. Ismerjék meg a Zichy Anna pezsgő történetét!
------
fotók: Zichy Birtok |
2022. december 10. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Szabó Zoltán - Pécsi borvidék - Szabó Pince
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Első generációs borász a Pécsi borvidéken, akiről sokan úgy vélik, hogy megrögzött kísérletező, de az utóbbi évek kihívásai megtanították Szabó Zoltánt arra, hogy jobban összpontosítson egy-egy tételre, és kevésbé forgácsolja szét az energiáit. Ma már alapvetően jóivású, kevésbé meghökkentő, könnyebben érthető borokat készít, de azért még mindig nem mondható átlagosnak. Szeret a szőlőben dolgozni, és odafigyelni arra, amire aktuálisan a szőlőnövénynek leginkább szüksége van. Nem ritka, hogy borász kollégái vagy ismerősei a segítségét kérik, beszélgetésünkkor is éppen palackozáshoz készült az egyik szomszédjánál...
------
fotók: Szabó Pince |
2022. november 26. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Borászat Budapest belvárosában - a Mainyúl garzonborászat tulajdonosával, Lesti Zoltánnal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Talán kissé meghökkentő, mégis logikus lépésre szánta el magát pár éve Lesti Zoltán. A főváros hatodik kerületében, a Podmaniczky utca egyik pincéjében alakított ki magának egy kis garzonborászatot. A borászat a Mainyúl nevet viseli, és a beszélgetésünkből az is kiderül majd, hogy miért.
|
2022. november 12. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Díjnyertes pezsgők Erdélyből - Bereczki Csabával és Ilonczai Balázzsal beszélgetünk a Kárászteleki Pezsgőpincészettől
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Nemrégiben egy pezsgőbemutatón jártunk, ahol a Szilágyságban található, kárászteleki Carassia Pezsgőpincészet három képviselője tartott prezentációt. Bereczki Csaba borász, Ilonczai Balázs kereskedelmi vezető és Rábai László, az egyik tulajdonos az idei Pezsgő Világbajnokság díjátadó gálája után, útban hazafelé Londonból megálltak egy pezsgőkóstolóra Budapesten, és egy borbár galériájában bemutatták díjnyertes tételeiket. A bemutató után Csabával és Balázzsal beszélgettünk a pincészet alakulásáról, életéről, hitvallásáról és sikereiről.
------
fotók: Carastelec Winery |
2022. október 29. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Szüreti körkép 2022 - Balla Géza, Gálné Dignisz Éva, Taschner Kurt István
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Meglehetősen száraz és kifejezetten aszályos idényt zártak idén a gazdák. Szüreti körképünkben arról beszélgetünk három bortermelővel, hogy ez miként hatott a szőlőművelésre, és milyen hatásai vannak a helyenként szélsőséges viszonyoknak a borkészítésre, a borászatokra. Vendégeinknek köszönhetően ellátogatunk Erdélybe, majd a Kunsági borvidékre és a Balaton-felvidékre, végül pedig Sopronba. Balla Gézával, Gálné Dignisz Évával, valamint Taschner Kurt Istvánnal beszélgetünk az idei szüret alakulásáról és tapasztalataikról...
---
fotók: Balla Géza Pincészete / Gál Szőlőbirtok és Pincészet / Taschner Bor- és Pezsgőház |
2022. október 15. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tamás Gábor bor- és párlatakadémikussal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Hogyan lesz valakiből pálinkamester? Mi az elő- és utópárlat? Hogyan készül a gin? Többek között ezekre is választ kapunk Tamás Gábor bor- és párlatakadémikustól. Az eredetileg közgazdász végzettségű bankárt jó néhány éve beszippantotta a bor és a minőségi párlatok világa. Olyannyira, hogy ma már nem csak hasznosítja, hanem oktatja is a témában megszerzett tudását. Beszélgetésünkből az is kiderül, hogy mit jelent Gábornak a pálinka, és hogy milyen feladatokat lát el egy pálinkamester... |
2022. október 01. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Ipacs-Szabó Istvánnal beszélgetünk a Pécsi Egyetemi Birtokon - 2. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Két héttel ezelőtt Ipacs-Szabó István vezetésével bebarangoltuk a Pécsi Egyetemi Birtok kutatóintézetét és kísérleti telepét. Az intézet főborászával folytatjuk ma is beszélgetésünket, és szót ejtünk többek között a legfontosabb nemesítési feladatokról, az itt előállított és kereskedelmi forgalomban is kapható pécsi borokról, a pálos rend borairól, gyógyborokról, a kutatóintézet történetéről, és persze arról is, milyen új kihívásokat tartogat István számára az Egyetemi Birtoknál betöltött pozíciója...
----
fotók: PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet/ Csortos Szabolcs |
2022. szeptember 17. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Ipacs-Szabó Istvánnal beszélgetünk a Pécsi Egyetemi Birtokon - 1. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének fajtagyűjteményében 1570 különféle szőlőfajta található. A génbank részét képezi egy 104 darabos Kárpát-medencei gyűjtemény is, amely dokumentáltan egyedülálló a világban. A génbank alapjait 1950-ben Németh Márton tette le egy olyan tudományos műhelyben, amelyet több évszázados egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva, a földművelésügyi miniszter hozott létre 1949-ben. Az intézet alapítói kiemelt feladatként jelölték meg a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást. A feladatok teljesítését a folyamatosan újratelepített, két területen elhelyezkedő, összesen harminc hektárnyi szőlőültetvény, az 1600 m2 alapterületű pince és laboratóriumok szolgálják.
Egy szeles, késő nyári napon az Intézet főborászával, Ipacs-Szabó Istvánnal jártuk be a Pécsi Egyetemi Birtok Pázmány Péter utcai kísérleti telepét, a pincét és a fajtagyűjteményt.
----
fotók: PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet/ Csortos Szabolcs |