Elhangzott: 2022.06.12. 11:30
Adás információk:
500 tál dödölle, avagy a mesterszakács és a paraszti ételek
Szerkesztő: Nagy György András
Archívum:
hallgassa meg!
Búbos túró, fumu, kaszakőpogácsa, zuzorka, gömbölő krumpli – csak néhány azon elnevezések közül, amelyek a vasi, zalai paraszti ételekről írt könyvben olvashatók. Megtalálható itt a dödölle is, aminek egyébként a szerző, Prikryl József külön kötetet szentelt. A Venesz-díjas mesterszakács a magyar szakmai Oscar-nak tartott elismerésnél talán büszkébb arra, hogy szakmája és hobbija ugyanaz: a főzés. Bár az itteni ízekbe gyakorlatilag már felnőtt fejjel kóstolt bele, fiatalon elkötelezte magát a hagyományőrzés és az értékmentés mellett. Szinte néprajzosként indult gyűjtőkörútra és emellett bújta a szakkönyveket. Ő maga is példázza, hogy a földrajzi és a gasztronómiai régiók nem a szokványos módon kapcsolódnak össze. Az egyházmegyei napok keretében így nála, a szomszédvár Nagykanizsa egy társasházi konyhájában ültünk le beszélgetni.
A beszélgetésben emlegetett lakodalmi cukorperecről annyit elárulok, hogy egyik összetevője a jó erős pálinka. Magát a süteményt pedig annak idején az esküvőre induló násznép a borosüvegek nyakára tette, de aztán persze a menyegzői tányérokon is kínálták.
Kapcsolódó képek:
Rádiónk új sorozatában bemutatjuk egyházmegyéink életét, intézményeit, mindennapjait és sajátosságait. A püspöki címerrel megjelölt műsoraink június 12-13-án mind a Szombathelyi Egyházmegyéről szólnak.
2022. augusztus 14. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a... pesti jogász
Andriska Pékbisztró, Kővágóörs
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Török András is jogi és banki területen kezdte a pályáját, de fokozatosan erősödött benne a meggyőződés, hogy máshol találja meg az igazi harmóniát. Kitanult szakácsnak, majd péknek, sokat dolgozott másoknál, hogy elsajátítsa a szakma csínját-bínját, két éve pedig feleségével és két kisgyermekével letelepedett és saját pékséget nyitott Kővágóörsön, ahol maga gyúrja a sokféle kovászos kenyér, édes és sós és péksütemény tésztáját. Igazi reggeliző helyet álmodtak meg, ahol helyi termelőkkel partnerségben kínálnak a reggeli mellé házi sajtot, szalámit, lekvárt, szörpöt, de akár még borokat is. |
2022. augusztus 07. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szellem és fazék kicsit másképp - avagy a gasztropszichológia
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Sokan gondolják úgy, hogy az evés és az ivás nem pusztán az éhség és a szomjúság csillapítása. Azt szinte természetesnek vesszük, hogy a Biblia úgymond táplálkozáshoz kötődő jelenetei túlmutatnak önmagukon: a mannától és az egy tál lencsétől kezdve a víz borráváltoztatásán és az ételszaporításon keresztül az utolsó vacsoráig és így az eucharisztiáig. A hétköznapokban viszont sokkal nehezebb a dolgok mögé látni – már az is fejtörést okozhat, valójában miért is szeretünk egy ételt? Mi formálta az ízlésünket és az ízlelésünket? Milyen háttérkapcsolat lehet a táplálék valamint a gondolataink-érzelmeink között? Ha megfelelő marketingfogással fogalmazok, akkor azt mondom, hogy a magyar gasztropszichológia atyja hasonló problémákat feszeget, egyben meg– vagy feloldási lehetőségeket is kínálva. Ő maga egyébként némi előzetes tapasztalatszerzéssel jutott el a diplomáig, ám a főzés nem volt a batyuban. Szakemberként több területen is kipróbálta magát. Erre a korszakra esnek az apás szülés, vagy a hospice mozgalom kezdetei. Üdvözlöm Önöket a lelkeket zenével elvarázsló Máry Szabó Eszter nevében is. Nagy György András vagyok. A sok-sok szállal Debrecenhez kapcsolódó Forgács Attilát kérdeztem.
/A portré Simon Gábor felvétele/ |
2022. július 31. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Komárominé dr. Kucsák Monika - mérnök tanár és konyhája
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...A tradíciók továbbéléséről, az otthon édességeinek ízéről, az újra süthetetlen receptekről és a konyha-munka egyensúly eltalálásáról is beszélgettünk Komárominé dr. Kucsák Monikával. |
2022. július 24. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje "Lenn délen..." - Marin Skenderovic és Paskó Csaba
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Sok embert leültettünk már képzeletbeli asztalunkhoz. Most a nyári válogatásban két korábbi vendég találkozik a rádiós technika segítségével. Az egyikük egy Budapestet otthonául választó, eredetileg szabadkai horvát, a másik egy Vajdaságban élő, ám Ausztriában is tanult magyar. Az egyik egy közismert turisztikai vezető, gazdasági szakember, aki ma már nyugdíjas, a másik egy világbajnok ezüstérmes szakács, aki diplomás muzsikus és egyben kelebiai plébános. Mindketten sajátos ízeket hordoznak. Tehát akiket majd felváltva hallanak: Marin Skenderovic és Paskó Csaba. |
2022. július 17. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje A "dobre ruszki szoldat" fekete kenyere, 300 éves asztalszomszéd a pápua díszebéden és bogrács a kalderában. Juhász Árpád geológus a vendégünk
Szerkesztő: Pozsgai Nóra |
2022. július 10. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Ami a pityókaleves és a mennybemenetel közt van
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Gyermekként még Erikának szólították – és akkoriban válogatós volt. Ételrepertoárja folyamatosan bővült. A felfedezésben kellően óvatos, a fűszerezésben időnként kísérletező. Két évtizede tanít filozófiát a felsőoktatásban. Szerinte fontos a fiatalokat önálló, kritikai gondolkodásra nevelni, ugyanakkor helyes irányt is mutatni. Az „Így főznek a magyar katolikusok” című kötetben a rakott káposzta receptjét és elkészítési módját osztja meg az olvasókkal. A borsikafű természetesen nem maradhat ki belőle! Az Édesanyám főztje ma Petres Lúcia domonkos rendi nővérhez látogatott el.
Ő a könyvben az egyik képen bordó kötényben látható, ami kissé eltér a domonkos nővérek habitusától, de a fehér szerzetesi ruhát, így lehet megvédeni a konyhai munka esetleges következményeitől.
Kép: Petres Lúcia az "Így főznek a magyar katolikusok" fotóján |
2022. július 03. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |
2022. június 26. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje A Bűvös Szakács "másik fele"
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Ha azt mondom, hogy Bűvös szakács, akkor régi hallgatóink egy része felkapja a fejét - hiszen ez a téma már volt! Ez így van! Csakhogy annak idején a vírushelyzet kellős közepén a szerző- és házaspár egyik tagjával, Molnár B. Tamással beszélgettem. Most elérkezett az idő, hogy találkozzam a sokak szerint konyhatörténelmet író cikksorozat és blog másik felelősével is. A szakma igazi fordulópontként tartja számon 2007. júniusát- akkor jelentek meg ugyanis azok a sorok, hogy „vendéglátásunk és gasztronómiánk valaha az ország vonzereje volt, ma nem az. Szeretnénk, ha ismét azzá válna.” A szavakat tettek támasztották alá. A róluk kialakított képbe belefér a leszámolás a tévhitekkel és a hazugságokkal, a fanatizmusig fokozott szenvedély, a mindenek felett elvárt minőség, aztán a fiatalok képzésének újragombolása, a hagyományőrzés modern szemlélete, no meg persze, hogy a meleg mellé kapnak azért hideget is. Az Édesanyám főztjében ma Bittera Dóra a vendégem. |
2022. június 19. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje Üvegbe zárt egészség
A Csepregi-Lőrincz házaspár finomságai a Somogy megyei Kutasról
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Csepregi-Lőrincz István és Anikó többdiplomás, városi értelmiségi házaspár. Egyszercsak úgy döntöttek, nem várnak a nyugdíjig, hanem régi álmukat beteljesítve falusi gazdálkodásba kezdenek. A Kaposvártól dél-nyugatra fekvő, apró Somogy megyei faluban, Kutason építgetik birtokukat, és itt készítik savanyúságaikat, lekvárjaikat, befőttjeiket, szörpjeiket, összesen 51 félét, kizárólag a maguk nevelte alapanyagokból és csakis vegyszermentesen. A gazdálkodás örömeiről, nehézségeiről, terveikről beszélgetünk - receptekkel fűszerezve. És még az is kiderül, mi a kerékrépa. |
2022. június 12. vasárnap 11:30 |
|
Édesanyám főztje 500 tál dödölle, avagy a mesterszakács és a paraszti ételek
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...Búbos túró, fumu, kaszakőpogácsa, zuzorka, gömbölő krumpli – csak néhány azon elnevezések közül, amelyek a vasi, zalai paraszti ételekről írt könyvben olvashatók. Megtalálható itt a dödölle is, aminek egyébként a szerző, Prikryl József külön kötetet szentelt. A Venesz-díjas mesterszakács a magyar szakmai Oscar-nak tartott elismerésnél talán büszkébb arra, hogy szakmája és hobbija ugyanaz: a főzés. Bár az itteni ízekbe gyakorlatilag már felnőtt fejjel kóstolt bele, fiatalon elkötelezte magát a hagyományőrzés és az értékmentés mellett. Szinte néprajzosként indult gyűjtőkörútra és emellett bújta a szakkönyveket. Ő maga is példázza, hogy a földrajzi és a gasztronómiai régiók nem a szokványos módon kapcsolódnak össze. Az egyházmegyei napok keretében így nála, a szomszédvár Nagykanizsa egy társasházi konyhájában ültünk le beszélgetni.
A beszélgetésben emlegetett lakodalmi cukorperecről annyit elárulok, hogy egyik összetevője a jó erős pálinka. Magát a süteményt pedig annak idején az esküvőre induló násznép a borosüvegek nyakára tette, de aztán persze a menyegzői tányérokon is kínálták.
|
2022. augusztus 20. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a... pesti jogász
Andriska Pékbisztró, Kővágóörs
Szerkesztő: Pozsgai Nóra » bővebben...Török András is jogi és banki területen kezdte a pályáját, de fokozatosan erősödött benne a meggyőződés, hogy máshol találja meg az igazi harmóniát. Kitanult szakácsnak, majd péknek, sokat dolgozott másoknál, hogy elsajátítsa a szakma csínját-bínját, két éve pedig feleségével és két kisgyermekével letelepedett és saját pékséget nyitott Kővágóörsön, ahol maga gyúrja a sokféle kovászos kenyér, édes és sós és péksütemény tésztáját. Igazi reggeliző helyet álmodtak meg, ahol helyi termelőkkel partnerségben kínálnak a reggeli mellé házi sajtot, szalámit, lekvárt, szörpöt, de akár még borokat is. |
2022. augusztus 21. vasárnap 11:30 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Nagy György András |
2022. augusztus 27. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Szerkesztő: Nagy György András |
2022. augusztus 28. vasárnap 11:30 | Édesanyám főztje Szerkesztő: Pál Amanda |
2022. szeptember 03. szombat 21:04 | Édesanyám főztje (ism.) Szerkesztő: Pál Amanda |