Édesanyám főztje

Elhangzott: 2022.06.12. 11:30

Adás információk:

500 tál dödölle, avagy a mesterszakács és a paraszti ételek
Szerkesztő: Nagy György András

Archívum: hallgassa meg!

Búbos túró, fumu, kaszakőpogácsa, zuzorka, gömbölő krumpli – csak néhány azon elnevezések közül, amelyek a vasi, zalai paraszti ételekről írt könyvben olvashatók. Megtalálható itt a dödölle is, aminek egyébként a szerző, Prikryl József külön kötetet szentelt. A Venesz-díjas mesterszakács a magyar szakmai Oscar-nak tartott elismerésnél talán büszkébb arra, hogy szakmája és hobbija ugyanaz: a főzés. Bár az itteni ízekbe gyakorlatilag már felnőtt fejjel kóstolt bele, fiatalon elkötelezte magát a hagyományőrzés és az értékmentés mellett. Szinte néprajzosként indult gyűjtőkörútra és emellett bújta a szakkönyveket. Ő maga is példázza, hogy a földrajzi és a gasztronómiai régiók nem a szokványos módon kapcsolódnak össze. Az egyházmegyei napok keretében így nála, a szomszédvár Nagykanizsa egy társasházi konyhájában ültünk le beszélgetni.
A beszélgetésben emlegetett lakodalmi cukorperecről annyit elárulok, hogy egyik összetevője a jó erős pálinka. Magát a süteményt pedig annak idején az esküvőre induló násznép a borosüvegek nyakára tette, de aztán persze a menyegzői tányérokon is kínálták.

Kapcsolódó képek:

Prikryl.jpg


Rádiónk új sorozatában bemutatjuk egyházmegyéink életét, intézményeit, mindennapjait és sajátosságait. A püspöki címerrel megjelölt műsoraink június 12-13-án mind a Szombathelyi Egyházmegyéről szólnak.

    

Legutóbbi adások:

2022. augusztus 14.
vasárnap
11:30
andriska-pekbisztro.jpgÉdesanyám főztje
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a... pesti jogász
Andriska Pékbisztró, Kővágóörs
Szerkesztő: Pozsgai Nóra
» bővebben...
2022. augusztus 07.
vasárnap
11:30
Forc__cs_Attila_2_(Simon_G__bor).JPGÉdesanyám főztje
Szellem és fazék kicsit másképp - avagy a gasztropszichológia
Szerkesztő: Nagy György András
» bővebben...
2022. július 31.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
Komárominé dr. Kucsák Monika - mérnök tanár és konyhája
Szerkesztő: Pál Amanda
» bővebben...
2022. július 24.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
"Lenn délen..." - Marin Skenderovic és Paskó Csaba
Szerkesztő: Nagy György András
» bővebben...
2022. július 17.
vasárnap
11:30
papo__k.jpgÉdesanyám főztje
A "dobre ruszki szoldat" fekete kenyere, 300 éves asztalszomszéd a pápua díszebéden és bogrács a kalderában. Juhász Árpád geológus a vendégünk
Szerkesztő: Pozsgai Nóra
2022. július 10.
vasárnap
11:30
Petres_Lucia_k__tetb__l.jpgÉdesanyám főztje
Ami a pityókaleves és a mennybemenetel közt van
Szerkesztő: Nagy György András
» bővebben...
2022. július 03.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
Szerkesztő: Pál Amanda
2022. június 26.
vasárnap
11:30
B__v__s_Szak__cs.jpgÉdesanyám főztje
A Bűvös Szakács "másik fele"
Szerkesztő: Nagy György András
» bővebben...
2022. június 19.
vasárnap
11:30
Csepregi_4.jpgÉdesanyám főztje
Üvegbe zárt egészség
A Csepregi-Lőrincz házaspár finomságai a Somogy megyei Kutasról
Szerkesztő: Pozsgai Nóra
» bővebben...
2022. június 12.
vasárnap
11:30
Prikryl.jpgÉdesanyám főztje
500 tál dödölle, avagy a mesterszakács és a paraszti ételek
Szerkesztő: Nagy György András
» bővebben...


Következő adások:

2022. augusztus 20.
szombat
21:04
Édesanyám főztje (ism.)
Süt a, süt a, süt a nap, süt a, süt a... pesti jogász
Andriska Pékbisztró, Kővágóörs
Szerkesztő: Pozsgai Nóra

» bővebben...
2022. augusztus 21.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
Szerkesztő: Nagy György András
2022. augusztus 27.
szombat
21:04
Édesanyám főztje (ism.)
Szerkesztő: Nagy György András
2022. augusztus 28.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
Szerkesztő: Pál Amanda
2022. szeptember 03.
szombat
21:04
Édesanyám főztje (ism.)
Szerkesztő: Pál Amanda

Partnereink: