Ülésezett a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia
2023. június 7. szerda

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) június 6-án megtartotta nyári rendes ülését, amelyen Michael Wallace Banach apostoli nuncius is részt vett.

Ezt megelőzően, június 5-én délután Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek vezetésével hálaadó szentmisét mutattak be az MKPK tagjai. A szentmisét követően Veres András püspök, az MKPK elnöke egy fogadás keretében mondott köszönetet a pápalátogatás szervezésében és lebonyolításában résztvevőknek.
Az MKPK tagjai ezúton is külön köszönetüket fejezik ki mindenkinek, aki a pápalátogatás szervezésében, lebonyolításában bármilyen módon részt vett. Külön köszönik a sajtó képviselőinek, hogy érdeklődtek az apostoli látogatás eseményei iránt és tudósítottak róla.
Az MKPK tagjai az ülésen összegezték Ferenc pápa apostoli látogatásának tapasztalatait, valamint meghallgatták Michael Wallace Banach apostoli nuncius pápalátogatást értékelő beszámolóját is.
A püspökök hálatelt szívvel állapították meg, hogy a látogatás a Katolikus Egyház és egész Magyarország számára kegyelmekben gazdag volt. Annak érdekében, hogy Ferenc pápa szavai sokáig velünk maradjanak, az MKPK nyomtatásban is megjelentette a Szentatya Magyarországon elhangzott beszédeinek magyar fordítását. A Püspöki Konferencia arra buzdítja az egyes plébániákat, lelkiségi mozgalmakat és csoportokat, hogy a Szentatya látogatása alkalmával elhangzott gondolatait tegyék közösségi alkalmaik témáivá.  


Az MKPK titkárának megbízatása idén nyáron lejár, ezért a püspökök testülete úgy döntött, hogy újabb öt évre Dr. Tóth Tamást nevezi ki az MKPK titkárának. Tamás atya 2018 óta tölti be ezt a tisztséget, előtte a római Pápai Magyar Intézet rektora volt. Egyháztörténész, egyetemi magántanár, illetve titkári feladatai mellett a kecskeméti Szentcsalád Plébánián is ellát lelkipásztori szolgálatot.
Szintén döntés született arról, hogy az MKPK Titkárságának irodaigazgatója a következő öt évben is Dr. Németh Gábor lesz.


Az MKPK tagjai áttekintették a Lisszaboni Ifjúsági Világtalálkozó előkészületeit. A résztvevő több mint ezer magyar fiatal kétharmada az MKPK szervezésében és támogatásával fogja hazánkat képviselni a portugál fővárosban. Az eseményen várhatóan négy magyar püspök is jelen lesz.


A Katolikus Karitász továbbra is hetente több teherautónyi szállítmánnyal, több millió forint értékben támogatja a Kárpátalján működő római és görögkatolikus karitász csoportokat. A hosszútávú segítségnyújtás érdekében tavaly júniusban Budapesten Integrációs Központot nyitottak, ahol a lakhatásban, a munkahelykeresésben, az ügyintézésben és a gyermekek beiskoláztatásában segítik a hazánkban letelepedő kárpátaljai és ukrán menekülteket. A segítségnyújtás egy éve alatt a Katolikus Karitász országos hálózatában működő egyházmegyei Karitász Központok is bekapcsolódtak a menekültek ellátásába.


A püspökök testülete ezúton szeretne köszönetet mondani mindazoknak, akik személyi jövedelemadójuk egyházi 1 százalékával a Magyar Katolikus Egyház szolgálatait támogatták.


Budapest, 2023. június 7.


                                                                                                                              az MKPK Titkársága

Partnereink: