Szombati műsorunkat ajánljuk
2023. szeptember 28. csütörtök

Nemzetünk kincsei - a hungarikumok - 10.04 perctől

 

Kedves Hallgatók!

A műsorban a Szegedi fűszerpaprika-őrleményről beszélgetünk.

Termesztése a XIX. század elején kezdődött. Ekkor már húsételek ízesítőjeként használták és tudták, hogy segíti az emésztést és jótékonyan hat bizonyos reumatikus és lázzal járó betegségekre.

Szegeden az alsóvárosi ferencesek kezdték el termeszteni a paprikát, majd innen terjedt el a közeli tanyavilágban. Szeged környéke, a Tisza partvidéke különösen alkalmas a paprika termesztésére: a magas napsütéses órák száma, a talajadottságok, a szegediek termesztési tapasztalatai és kísérletező kedve mind hozzájárultak a paprika sikeréhez. A XIX. század végére a paprika - tört, zúzott, őrölt, egész formában - Szeged vezető kereskedelmi terméke lett.

Vendégünk a stúdióban Molnár Anita és Molnár Albert, a röszkei Paprika Malom és Múzeum képviseletében.

Tartsanak velünk várja Önöket a szerkesztő: Gadácsi János.

Partnereink: