Népszámlálás lesz Magyarországon
2022. szeptember 23. péntek

2022. október 1. - november 28. között

 

"Azokat, akik megvallanak engem az emberek előtt, én is megvallom majd mennyei Atyám előtt. De aki megtagad az emberek előtt, azt én is megtagadom mennyei Atyám előtt." (Mt 10,32-33)

2022. október 1. és november 28. között népszámlálás lesz Magyarországon. A népszámlálás első szakasza október 1-16. között zajlik, amikor minden Magyaroszágon élő személy online töltheti ki a népszámlálási kérdőívet. Aki nem él ezzel a lehetőséggel, azt október 17- november 20 között személyesen keresik fel a számlálóbiztosok. November 21-28 között pedig a települési jegyzőknél lesz pótösszeírási időszak azoknak, akik bármilyen okból korábban kimaradtak. A népszámlálás nagyon fontos esemény nemcsak Magyarország, de a magyar katolikusok életében is. Ezért az MKPK egy, a népszámláláshoz kapcsolódó kampányt indít, amelynek célja, hogy minden magyar katolikust arra buzdítson, bátra vallja meg vallási hovatartozását és felelősségének teljes tudatában töltse ki a népszámlálás vonatkozó kérdését.

A népszámlálás 14. kérdése így hangzik: "Mi a vallása, felekezete?"

A választ minden esetben csak digitális formában begépelés útján lehet megadni. A rendszer a "katolikus" szó begépelése közben három választási lehetőséget kínál majd fel,

kérjük, hogy a latin, azaz római katolikus hívek ezt a lehetőséget:

katolikus (római katolikus)

a bizánci, azaz görögkatolikus hívek pedig ezt a lehetőséget:

katolikus (görögkatolikus)

válasszák.

Akik az előző kettőhöz nem tartoznak, mert bár katolikusok, de egy másik közösséget, rítust képviselnek (pl. örmény, vagy kopt katolikusok) választhatják a harmadik lehetőséget: Magyar Katolikus Egyház. A kérdésre nem kötelező válaszolni, azonban a vallási hovatartozás identitásunk részét képezi. 

Ezúton is kérünk mindenkit, hogy a teljesen anonim népszámlálás alkalmával bátra vallja meg hitét, Krisztushoz és az ő Egyházához tartozását.

Budapest, 2022. szeptember 23.

 

Forrás: MKPK

 

Partnereink: