A magyar püspökök látogatása a Pápai Magyar Intézetben
2017. november 22. szerda

 

Az ad limina látogatáson Rómában tartózkodó magyar püspökök november 21-én este meglátogatták a Püspöki Konferencia fenntartásában működő papi továbbképző intézményt, a Pápai Magyar Intézetet (PMI) is.

A magyar állam kilencven éve, 1927-ben vásárolta – részben az Egyház számára elkülönített Vallásalapból – meg a patinás Falconieri-palotát, amelyben kezdettől fogva működött egy papi osztály a Római Magyar Akadémia (RMA) részeként. Ez az egyházi szekció 1940-ben vált önálló pápai intézetté, ekkor kapta mai nevét. A PMI palotán belüli jogi helyzetét jelenleg egy 2013-ban megkötött nemzetközi szerződés garantálja.

Az első évfolyam 1928-ban érkezett, köztük Ijjas József későbbi kalocsai érsek, vagy Koudela Géza és Werner Alajos egyházzenészek. Azóta nagyjából háromszáz ösztöndíjasa volt a Pápai Magyar Intézetnek. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia jelenlegi tagjai közül itt tanult Erdő Péter bíboroson túl Ternyák Csaba, Kocsis Fülöp, Kiss-Rigó László, Udvardy György, Székely János, Orosz Atanáz és Varga Lajos, nyugalmazott püspökeink közül pedig Keresztes Szilárd és Ladocsi Gáspár voltak a PMI ösztöndíjasai. Veres András, a testület elnöke máshol végezte ugyan római tanulmányait, de később a PMI rektora lett. Ösztöndíjas volt itt továbbá Mohos Gábor, az MKPK titkára.

Az ösztöndíjasok az ad limina látogatásról kérdezhették a püspök atyákat, majd közösen elimádkozták a vesperást az Intézet kápolnájában.

Partnereink: