Ismert, kedvelt, tiszteletnek örvendő személyiségek idézik fel az egykori otthon tűzhelyét, a gyermekkor kedves ételeinek ízeit, az anyai gondoskodás és szeretet megannyi, ételben és étkezésben megnyilatkozó kifejezését. A vasárnapi ebéd hangulatához illeszkedő műsor a családi összetartozás élményét erősíti és megidézi az ország legkülönbözőbb tájegységeinek gasztronómiai hagyományait. A vasárnap delente jelentkező műsorban vendéglősök és neves éttermek vezetői és vendégei is szerepelnek.
Adás információk:
Archívum: hallgassa meg!
Elhangzott: 2024.08.12. 01:30
Rézi néni és az ő híres szakácskönyve
Szerkesztő: Pál Amanda
Ki volt az első celeb-séf Magyarországon? Miért volt úttörő a maga nemében Rézi néni Szakácskönyve? Kik voltak a főzőasszonyok? Az 1876-ban megjelent Rézi Néni Szakácskönyvéről beszélgettünk György Sándor történésszel.
2024. szeptember 08. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Dolcissima - Fahmi Szuzan, üzletvezető, tulajdonos
Szerkesztő: Pál Amanda |
2024. szeptember 01. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szüreti jelentés a pázmándi szőlőhegyről, az Aprókertektől
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Kiemelkedően forró nyarunk van, de vajon ez hogyan befolyásolja a szőlőművelést egy bioszemlélettel gazdálkodó borászat életében? Meg lehet-e jósolni a borok minőségét, és merre tolódik a borok stílusa, a klímaváltozás függvényében? Többek között ezeket a kérdéseket boncolgatjuk Schubert Ádámmal, az Aprókertek borászat egyik borosgazdájával. |
2024. augusztus 25. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Az ortopéd cipőktől, a lovak patkójáig - avagy hogyan lesz egy mérnökből patkolókovács, aki szabad idejében kenyeret keleszt és dagaszt?
Édesanyám főztje című műsorunkban ma Nógrádra látogatunk, ahol Prencsok Bálint patkolókováccsal kenyérsütés közben beszélget Pál Amanda hivatásról, lovakról, szarvas körmölésről, és a saját cipó varázsáról.
|
2024. augusztus 18. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Nem szerep - valóság: Szakács lett a színésznő
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...„Annyira sajnálom, hogy csak most fogtam bele igazán! Mennyi tudás és gyakorlás szükséges ahhoz, hogy vendégül láss valakit.” Ezeket a sorokat egy színésznő írta, ám nem egy új színházi szerepről szólnak a szavak. Majzik Editnek ugyanis mostanra már hivatalos papírja van arról, hogy végzett ételkészítő. De folytatom az idézetet: „Mennyi összpontosítás, figyelem, törődés, alázat! Az alapanyagok, a folyamatok pontos ismerete. Türelem, kreativitás. A tökéletességre való törekvés és persze mindezt könnyedén, gyorsan, hatékonyan, elegánsan, tisztán.” Azt már én teszem hozzá, hogy akár színtisztán… Üdvözöm Önöket, én Nagy György András vagyok. Beszélgetőtársammal természetesen néhány emlékezetes szerepét is felidézzük.
Kép: A vizsgafőzés egyik tétele (később elkészített verzió) |
2024. augusztus 11. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Rézi néni és az ő híres szakácskönyve
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Ki volt az első celeb-séf Magyarországon? Miért volt úttörő a maga nemében Rézi néni Szakácskönyve? Kik voltak a főzőasszonyok? Az 1876-ban megjelent Rézi Néni Szakácskönyvéről beszélgettünk György Sándor történésszel. |
2024. augusztus 04. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A legjobb hely a világon: a Badacsony - Földi Bálint szerint
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Mitől olyan különleges a kéknyelű? Miért szerethető az olaszrizling, és miért remek fajta a rajnai rizling? Földi Bálinttól megtudhatjuk ezekre a kérdésekre is a választ, valamint azt, hogy a Badacsony a legjobb hely a világon, legalább is a borász szerint. A Sabar Borház árnyas teraszán beszélgettünk vele, egy kellemes, szeles nyári délutánon.
-----
fotók:
Miklóska Zoltán / Bortársaság
Kőrösi Tamás / We Love Balaton
Földi Bálint |
2024. július 28. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szerkesztő: Pál Amanda |
2024. július 21. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás A Balaton vize és a borok tüze
Szerkesztő: Nagy György András » bővebben...1981-ben látta meg a napvilágot, akkor, amikor szülei az első saját szőlőültetvényüket telepítették. Második generációs szakember. Borlovag és hegyközségi elnöknek is megválasztották. Kilencszer jelölték a címre, s aztán 2020-ban megkapta "Az Év Bortermelője Magyarországon” díjat. Badacsony – ahol már a kelták és a rómaiak is kihasználták a szubmediterrán klíma lehetőségeit- számara talán több mint lak- és munkahely, hiszen otthon van a borászatban. Üdvözlöm Önöket, Nagy György András vagyok, beszélgetőtársam pedig Borbély Tamás! |
2024. július 14. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Erdélyi fejedelemasszonyok konyhája
Szerkesztő: Pál Amanda » bővebben...Német szakácskönyvön keresztül érkeztek vissza Erdélybe a régi magyar konyha receptjei. Bornemissza Anna, Apafi Mihály fejedelem feleségének 17. századi háztartásának titkairól is beszélgettünk György Sándor történésszel, a NEB Hivatalának kutatójával. |
2024. július 07. vasárnap 11:30 |
|
Asztali áldás Szövényi Áron - Anonym Pince, Etyek
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Mitől anonim az Anonym Pince? Hogyan függ össze a család és a bornevek? Ki is az a traktormágus, és hogyan jut le a szőlőhegyről egy háromkerekű traktor? Többek között ezekről, a kis családi borászatról és az etyeki pezsgőkről beszélgetünk az Anonym Pince tulajdonos-borászával, Szövényi Áronnal.
------
fotók: Anonym Pince |