Jegyzet

Elhangzott: 2019.12.06. 07:50

Adás információk:

Jávor Béla olvassa fel írását

Archívum: hallgassa meg!

Jávor Béla: Szent Miklós

Ki másról szólhatna a mai jegyzet, mint Szent Miklósról, aki talán a legismertebb, de minden bizonnyal a legközkedveltebb szent. Kr. u. 270 táján született a lükiai Patarában és mintegy 75-80 éves korában halt meg Mürában, Kis-Ázsiában.
Neve nemzetközileg közismert, hiszen nincs olyan nyelv, melyen ne lenne egy Nick, egy Nicolo, egy Nikola, egy Nyikolaj vagy egy Nicholas. December 6-án halt meg, ezért ünnepeljük ma őt.
Nem véletlenül nagy a tisztelete a görögkeleti és görög katolikus egyházban, védőszentje Oroszországnak és Görögországnak, de Szerbiának is.
Ne feledjük, hogy hányan és hányan viselték e szép nevet. Barabás Miklós a XIX század jeles festőművésze, Bercsényi Miklós a Rákóczi szabadságharc egyik vezére, aki a száműzetésbe is elkísérte fejedelmét, Bethlen Miklós államférfi és emlékirat író, aki szemtanúja volt a költő Zrínyi Miklós halálának, aki szintén Miklós volt, mint dédapja, a szigetvári hős, Borsos Miklós a jeles szobrász, Duray Miklós sokat szenvedett felvidéki politikus, Gábor Miklós a XX-ik század egyik legkiválóbb színművésze, s maga a kormányzó, akiről egy korszakot neveztek el, Horthy Miklós és miniszterelnöke, Kállay Miklós, de ne felejtkezzünk meg Jurisics Miklósról se, aki maroknyi csapatával megvédte Kőszeget a török túlerővel szemben, Ligeti Miklós szobrász, akinek a Városligetben álló remek Anonymus szobrát mindenki ismeri, Mészöly Miklós a múlt századi kiváló író, Melocco Miklós a kommunizmusban elhallgattatott, azóta szárnyaló szobrász, Perczel Miklós a 48/49-es szabadságharc tábornoka, aki Baján nyugszik a Rókus temetőben nagyszüleim melletti sírban, pár lépésre egykori miniszterétől, Mészáros Lázártól, s ki ne hagyjuk Radnóti Miklóst, aki még a halálában is verset írt, a nagy erejű és nagy természetű Wesselényi Miklós vagy annyi ma is álló remek épület tervezője, Ybl Miklós. Pápából is volt öt Miklós, orosz cárból kettő.

Felsorolhatatlan hány és hány foglalkozásnak, népcsoportnak a védőszentje Szent Miklós. A fiatal lányoknak, a diákoknak, a tengeren járóknak, a molnároknak, a szegényeknek és a raboknak, a búcsújáróknak, a búza-és fűszerkereskedőknek, a gyertyakészítőknek, a gyógyszerészeknek, a hajósoknak, a halászoknak, az igazságtalanul elítélteknek, a kádároknak, a mészárosoknak, a sörgyártóknak, a tanítóknak, a tűzoltóknak, és az utazóknak. Véd a köszvénytől, a kísértésektől, a tűzvésztől, a vízkároktól, a villámcsapástól. És persze ne feledjük, hogy védőszentje az ügyvédeknek is, akiknek reputációja nem túlzottan erős honi társadalmunkban, éppen ezért ráférnek Szent Miklós védelmére.

Szent Miklós nálunk szlovák néven Mikulásként mégis csak ajándékozó szentként ismerős. Angol nyelvterületen a karácsonyi ajándékokat is ő hozza, mentesítve ettől a nálunk erősen igénybe vett Jézuskát. Santa Claus rénszarvasok által hajtott hintaja ilyenkor tömve ajándékkal. Mi magyarok dörzsöltebbek vagyunk az ángliusoknál. Mi Szent Miklós ajándékát megduplázzuk, megmarad a Jézuska karácsonykor, de pluszban rájön december 6-án a Mikulás.

Apám Bajától 40 kilométerre délre született egy faluban még az első háború előtt december 6-án. Abban az időben Dávodon (mert ez a kis falu neve) az volt a szokás, hogy a gyerek azt a nevet kapja, amely születésnapján a naptárban megtalálható. Apámnak tehát Miklósnak kellett volna lenni, de volt a faluban egy bolond Miklós, így nagyszüleim megváltoztatva a tradíciót, apámat nem Miklósnak, hanem Mihálynak keresztelték. Apámnak nem volt semmi baja a Mihállyal, de azért haláláig felemlegette, mennyire szeretett volna Miklós lenni. Aztán 85-ik születésnapja után eljött érte Szent Miklós és elvitte oda, ahol mindenki olyan nevet visel, amilyent szeretne.

Én felnőttként is várom a Mikulást, mert a kapott ajándék a szeretet jele, ennél csak egy nagyobb jel van, az adott ajándék. Most már nagypapaként csendes örömmel a szívemben figyelem, hogy a legkisebbek milyen izgatottan pucolják a cipőiket. S miközben nézem őket, magam is arra a percre gondolok, amikor majd az én csizmámba is egyszer ajándék lesz téve, egy egész élet ajándéka.

Legutóbbi adások:

2020. február 26.
szerda
7:50
Jegyzet
Kipke Tamás olvassa fel írását
2020. február 25.
kedd
7:50
Jegyzet
Szikora József olvassa fel írását
2020. február 24.
hétfő
7:50
Jegyzet
Hit, szerelem, házasság
Horváth Pál olvassa fel írását
2020. február 21.
péntek
7:50
Jegyzet
Mezey Katalin olvassa fel írását
2020. február 20.
csütörtök
7:50
Jegyzet
Sarány István olvassa fel írását
2020. február 19.
szerda
7:50
Jegyzet
Kipke Tamás olvassa fel írását
2020. február 18.
kedd
7:50
Jegyzet
Szikora József olvassa fel írását
2020. február 17.
hétfő
7:50
Jegyzet
Sokszínű kereszténység - Kempis Tamás
Horváth Pál olvassa fel írását
2020. február 14.
péntek
7:50
Jegyzet
Jávor Béla olvassa fel írását
2020. február 13.
csütörtök
7:50
Jegyzet
Jánosi Dalma olvassa fel írását


Következő adások:

2020. február 27.
csütörtök
7:50
Jegyzet
Jánosi Dalma olvassa fel írását
2020. február 27.
csütörtök
20:20
Jegyzet (ism.)
Jánosi Dalma olvassa fel írását
2020. február 28.
péntek
7:50
Jegyzet
Jávor Béla olvassa fel írását
2020. február 28.
péntek
20:20
Jegyzet (ism.)
Jávor Béla olvassa fel írását
2020. március 02.
hétfő
7:50
Jegyzet
Sokszínű kereszténység - Gabriel Vázquez egy spanyol jezsuita
Horváth Pál olvassa fel írását

Partnereink: