2022. június 25. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Akit "megcsípett a boros szúnyog" - Sebastian Giraldo Makovejjel beszélgetünk - 1. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Juan Sebastian Giraldo Makovej nagyon büszke a gyökereire, mind a kolumbiai apai ágon, mind pedig magyar anyai ágán. Részben a szüleinek köszönheti a borhoz és a gasztronómiához való zsigeri vonzódását is, azonban úgy vélte, hogy az európai borkultúrát csak akkor értheti és élheti meg igazán, ha Magyarországra költözik, ahová régóta húzta már a szíve. Immáron szinte tökéletes magyarsággal beszél, időközben pedig megszerezte egy nemzetközileg is elismert sommelier iskola (Court of Master Sommeliers) komoly képesítését (Advanced Sommelier), amelynek köszönhetően pillanatnyilag ő az egyetlen ilyen minősítéssel rendelkező magyar sommelier, aki itthon is él és dolgozik. Sebastian természetesen itt még nem áll meg, mert ahogyan ő fogalmaz, a hegy tetejére már felért, viszont innen már csak egy ugrás a Hold... Beszélgetésünk első részéből megtudhatjuk, hogy mit keres egy kolumbiai borszakértő fiatalember Magyarországon, távol a családjától, és miként boldogul egy számára szinte ismeretlen környezetben. |
2022. június 11. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tánczos Pince a Nivegy-völgy ölelésében - Tánczos Zoltánnal és feleségével, Ginával beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A Tánczos Pince a festői szépségű Nivegy-völgyben, a szőlőtőkék ölelésében helyezkedik el. Itt neveli négy gyermekét Tánczos Zoltán, és felesége Gina, valamint itt helyezkedik el a 4,5 hektáros biobirtok és a borászat is. Filozófiájukról, a család életéről és természetesen a boraikról is beszélgettünk, közösen kóstoltunk, miközben csak úgy repült az idő, és azon kaptuk magunkat, hogy lassan esteledik… |
2022. május 28. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Bor, zene, boldogság... Irány a BOLDOGkisfalud Feszt! - Juga Péterrel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Bor, zene, boldogság… Ez a mottója annak a kis Tokaj-hegyaljai fesztiválnak, melyet tavaly szerveztek meg először Bodrogkisfaludon. A településen lényegében minden megtalálható egyetlen utcában, így aki ide látogat, annak nem kell törnie a fejét a közlekedésen. A Bodrog és a Zemplén ölelésében zöldellő udvarok, változatos zenei és gasztronómiai programok, valamint remek tokaji nedűk várják június második felében a BOLDOGkisfalud Fesztre látogatókat.
A fesztivál főszervezőjével, Juga Péterrel madárcsicsergés és gólyák kelepelése közepette beszélgetünk. Péter azt szeretné elérni, hogy mindenki, aki ellátogat hozzájuk, feltöltődjön egy kicsit, vigyen magával a jó hangulatból, "Boldogkisfaludból" minél többet, és sokszor térjen még vissza Tokaj-Hegyaljára.
----
fotók: BOLDOGkisfalud Feszt
Szabó Edit, Borsmenta
|
2022. május 14. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Miért szerencsés, ha egy könyvelő egyben borász is? - Kucsera Irénnel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Ez alkalommal egy olyan hölggyel beszélgetünk, aki eredetileg a számok világából érkezett. Kucsera Irén másfél évtizede mérlegképes könyvelő, akit érdekelni kezdett a borok világa, ezért először elvégezte a boros körökben csak "vészet"-ként emlegetett borszakértői tanfolyamokat. A WSET egy rövidítés, méghozzá egy londoni székhelyű globális szervezeté, melynek a teljes angol neve Wine and Spirit Education Trust. Ez az intézmény szakmai tanfolyamokat és vizsgákat szervez a bor és a szeszes italok területén, hazánkban is. Irén az előbb említett képzések elvégzése után döntött úgy, hogy még inkább elmélyíti tudását, és borászképesítést szerez a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, vagy ahogyan mindenki ismeri, a Soósban. Most újonnan szerzett és régóta meglévő tapasztalatait ötvözi új vállalkozásában, amely reményei szerint nagy hasznára lesz a borász társadalomnak, hiszen tavaly nyáron lépett hatályba az új Bortörvény, melynek egyik újdonsága, hogy bizonyos birtokméret felett kötelezővé válik az elektronikus ügyintézés, vagyis az e-Pincekönyv rendszer bevezetése. Ezen változások lekövetéséhez nyújhat kiváló segítséget egy olyan szakember, aki nemcsak könyvelni tud, hanem a borokhoz, a borkészítéshez, és a gazdálkodáshoz is ért, vagyis átlátja a teljes folyamatot. Ha kíváncsiak Önök is, mi mindennel kell foglalkoznia egy borosgazdának, mielőtt az asztalunkra kerül egy nemes nedű, és hogy milyen vizsgaborokat készít egy mérlegképes könyvelő, tartsanak velünk!
---
fotók: Kucsera Irén /Vinkomplex |
2022. április 30. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való René's Wine Heaven - Juhász Renével beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Juhász René az első olyan mátrai borász, akinek nemcsak a szőlői, de a pincéje is rendelkezik bio minősítéssel, így kivétel nélkül rá is írhatja minden borára, hogy az biobor. Számára ez a fajta hozzáállás már a kezdetektől fontos volt, és azóta is odafigyel a részletekre mind az ültetvényeken, mind pedig a borkészítés folyamán. Kis családi borászata a René's Wine Heaven nevet kapta, mely tükrözi a természet szeretetét, a szakmához való alázatos viszonyát, a bor minőségének fontosságát és ezzel tiszteleg bátyja emléke előtt. Juhász Renével többek között arról beszélgetünk, milyen út vezetett a saját borászata megalapításáig, és milyen kihívásokat tartogat számára ez a vállalkozás a mai napig. |
2022. április 16. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A bor és az ünnep összetartozása, kollégáink szemével
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Boros magazinunkban a Húsvétról beszélgetünk két rádiós kollégával, Csuth Judittal és Nagy György Andrással. Judit a családi hagyományok vonatkozásában mesél az ünnepről, felidézve gyermekkora görögkatolikus húsvéti élményeit, Gyuritól pedig leginkább vallástörténeti szempontból kapunk részletesebb betekintést a bor és az ünnep összetartozásáról. Szó esik majd az utolsó vacsoráról is, így részben kapcsolódunk Hevér László borász pár gondolatához a miseborról, melyről korábban beszélgettünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó egyik előadása után.
----
fotók: Veres Ádám | Magyar Katolikus Rádió
winelovers, mindmegette.hu
|
2022. április 02. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tudatos borkészítés, türelem és lelkesedés - Hős-Nagy Henrikkel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Hős-Nagy Henrik a borász szakmában találta meg azt az összhangot, amiben ki tud teljesedni. Tanulmányai és tapasztalatszerzése eredményeként magukkal ragadták a borok és az általuk közvetve formálható világ, valamint az üzenet, amelyet a borokon keresztül tud közvetíteni az emberek felé. Szakmai tapasztalatait Egerben, Máltán majd Tokaj-Hegyalján szerezte. Saját ültetvény híján főként a Neszmélyi, illetve az Egri borvidékről szerzi be a minőségi szőlő alapanyagot, és tudatosan, komoly odafigyeléssel készíti borait. Mivel a saját márkája még csak mostanában épül és alakul, ezért jelenleg nem kizárólag a borkészítésből él, hanem tudását kamatoztatva, borszakmai tanácsadóként dolgozik. Vele beszélgetünk most. |
2022. március 19. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Aki a sommelier kötényt metszőollóra cserélte - Gervai Jánossal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Gervai János 2008-ban részt vett egy borkóstolóval egybekötött vasárnapi ebéden, Etyeken, majd annak hatására pár év múlva már saját bort készített. Jánost eredetileg a magyar gasztronómia világából, sommelier-ként ismerhettünk meg. Olyan neves éttermek vezető sommelier pozícióját cserélte metszőollóra, mint a Michelin-csillagos ONYX vagy a Stand. Kéthektáros etyeki birtokán egyre jobban azonosul a szőlővel, a szőlősgazda szereppel, miközben a borászat fejlesztése mellett, így több ideje jut a kisfiára, családjára is. Janit az etyeki, szinte mindig szeles Öreghegyen csíptük el pár szóra, metszés közben, és többek között arról faggattuk, miként született meg a saját borászat gondolata.
----
fotók: Gervai János
https://gervaijanos.hu/ |
2022. március 05. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Unger Bormanufaktúra Kőszegről - dr. Kaibinger Tamással beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Néhány évvel ezelőtt egy jogász, dr. Kaibinger Tamás és építész barátja, Stampf Ervin úgy határoztak, hogy borászatot alapítanak, méghozzá természetközeli terroir borok készítésére és leginkább a kékfrankosra alapozva, a Kőszegi-szőlőhegy történelmi területein. A két alapító közül Tamással egy budapesti borbárban találkoztunk, ahol borkóstoló keretében mutatta be borászatuk, az Unger Bormanufaktúra tételeit az érdeklődő közönség számára. Kalandos utazás, töretlen lelkesedés övezi ezt a baráti vállalkozást, mi pedig szívesen isszuk meg a levét.
---
fotók: Unger Bormanufaktúra |
2022. február 19. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Sommelier, boroktató, bor- és pezsgőszakértő - Káli Ildikóval beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Káli Ildikóval eredetileg francia tolmácsként egy csepp alkoholt sem fogyasztott, azonban a munkája révén mégis közel került a borok világához. Komoly és átfogó borszakmai tanulmányait követően hazai, neves éttermekben tett szert sommelier tapasztalataira, jelenleg pedig főként szakmai tanácsadóként, borszakértőként dolgozik, valamint bortanfolyamokat és kóstolókat tart Budapesten. Vele beszélgetünk ez alkalommal.
----
fotó: Káli Ildikó Facebook |