Színészlegendák V.
2024. április 29. hétfő

 

A Magyar Katolikus Rádió SZÍNÉSZLEGENDÁK c. sorozatának – vélhetően – befejező része április 28-án, vasárnaptól kerül adásba, a Rádiós Regénytár c. sávjában, 14.30 órai kezdettel. (Ismétlése aznap este 21.30 órakor.)

Az ezúttal 12 részes sorozat egy-egy műsorában 2, 3 vagy 4 ismert színművész olvas fel epizódokat a XIX-XX. század sokak által ismert, néhány esetben kevésbé ismert szerzőitől. Ezek a szerzők mindannyian a színpad és színészet világában dolgoztak, élményeiket osztják meg írásban. Az érdekes témák közül néhány: hogyan készültek egy-egy színpadi dráma, opera, operett színészei, a darabok szerzői, rendezői, karmesterei, ügyelői, asszisztensei, súgói konkrét előadásokra; hogyan alakították közösen vagy akár egyéni határozottsággal mindezeket; hogyan készült színpadkép, a világítás, a próba, milyen szerepe volt pl. egy portásnak mindezekben. Megismerhetjük tehát mindennapi életüket, az ún. kulisszatitkokat, a sikereket, vagy éppen azt, hogyan keresték és találták meg egy-egy kudarc, tragikus helyzet megnyugtató megoldását: pl. sok humorral vagy éppen a másik kolléga, a másik ember helytelen kezelésével, megalázásával. Olyan érdekesek és színesek ezek a történetek, és mai színészeink olyan izgalmasan tálalják ezeket, hogy szinte ott vagyunk velük együtt minden pillanatban. Néhány példa a megvallásokról: „Egy öreg színész emlékei”, „Mi van a kulisszák mögött”, „Legkedvesebb szerepem”, „Én is színésznő leszek”, „Szerelmi csirkefogók”, és így tovább. Néhány ismert szerző neve: Csathó Kálmán, Hevesi Sándor, Honthy Hanna, Neményi Lili, Salamon Béla, Várkonyi Zoltán, Szirtes Ádám.

A közreműködő művészek közül néhány először járt Rádiónkban, pl. Viczián Ottó, Szerednyei Béla, Kováts Kolos, Zsadon Andrea, Szolnoki Tibor, de ismét szerepelt Piros Ildikó és Huszti Péter is.

Tartsanak velünk!

 

Partnereink: