Tokaji aszú, gulyásleves, pulikutya, kürtőskalács, Hévízi-tó, Puszta, Kodály-módszer, Puskás Öcsi. Ha szóba kerülnek, a világon mindenhol felkiáltanak: Oh, Hungary! Mi, magyarok, nemzetünk csúcsteljesítményeit, összesen 75-öt, hungarikumoknak nevezzük. Július 11-étől, minden második szombat délelőtt 10 óra után, Nemzetünk kincsei – a hungarikumok című műsorunkban bemutatunk közülük egy-egyet. Büszkélkedjünk együtt! Várja önöket a szerkesztő, Gadácsi János.
Elhangzott: 2022.10.01. 10:04
Adás információk:
Magyar gulyásleves
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila
Archívum:
hallgassa meg!
„A gulyás bőséges lével, hagymával és paprikával készített leveses étel, kockára vágott burgonyával és csipetkével”- írta egykoron Gundel Károly vendéglős. A gulyás az egyik legnépszerűbb magyar eredetű, marhahús-alapú egytálétel, amelyet világszerte ismernek. A XIX. században átalakuló magyar gasztronómiában nagy számban jelentek meg a fűszerpaprikával készített ételek. A magyarságra jellemző ételek-italok világából a gulyásleves közismertsége vitathatatlan. A jóféle gulyásleves rántás nélkül készül, a minőségi fűszerpaprika a recept elengedhetetlen része, a magyar és a külföldi vendégek nagy örömére. Vendégünk Prohászka Béla mesterszakács, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke.
2023. március 18. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Neumann János életműve az informatika és a számítógépek világában
Szerkesztő: Gadácsi János » bővebben...Neumann nem csak a matematikában, hanem számos más tudományban: a számítástechnika, a fizika, a közgazdaságtan, a meteorológia, az automataelmélet és nem utolsósorban a játékelmélet terén is maradandót alkotott. A modern számítógépek működését mai napig megalapozta a Neumann-elvek megalkotása, 1945-ben írt tanulmányában meghatározta a számítógépek működését. A mai napig minden infokommunikációs eszköz az asztali számítógéptől a laptopon keresztül, az okostelefonokon át az ipari alkalmazásokig, mind-mind azonos felépítésű, Neumann-elven működő rendszerek. Beszélgetőtársunk Képes Gábor informatikatörténész,a Neumann János Számítógéptudományi Társaság marketing igazgatója. |
2023. március 11. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Tequball, a magyar sportág
Szerkesztő: Gadácsi János » bővebben...A Teqball átmenet a lábtenisz és a pingpong között, Sportágat egy meghajlított asztalon játszák. Megálmodói Borsányi Gábor, Gattyán György és Huszár Viktor 2012-ben mutatták be Magyarországon, majd innen indult világhódító útjára. A sportág irányítója a Nemzetközi Teqball Szövetség (FITEQ), illetve 150 országban rendelkezik saját nemzeti sportszövetséggel. A Teqballt egyéniben ketten, párosban négyen játszák nemtől és kortól függetlenül. A sport játszható beltéren és kültéren, akár a strandon, homoktalajon is. A Teqball "arca" a brazil világbajnok Ronaldinho, célkitűzése, hogy egy napon olimpiai sportággá váljon. Vendégünk a stúdióban Vasas Lea kétszeres világbajnok játékos és Murányi Gergely, a hazai szövetség diplomáciai kapcsolatokért felelős vezetője. |
2023. február 18. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Hortobágyi Nemzeti Park - a puszta
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A történelem korai időszakától folyamatosan megtelepedő nomád népek és a honfoglalás utáni pásztorközösségek hagyományos földhasználata az ember és a természet harmonikus együttélésének kiemelkedő példája. Európa legnagyobb összefüggő füves pusztája nem az erdők kiirtásával keletkezett, hanem a pásztorközösségek munkája révén, amely azóta is képes megőrizni a puszta biológiai sokféleségét. Ezen, a 80 ezer hektáron óriási több ezres gulyák, nyájak, ménesek legelnek, bivalyok dagonyáznak. Ezekben a hetekben van ó az ellés időszaka, amikor a látogatók megcsodálhatják a Hortobány legújabb lakóit. Vendégünk a stúdióban Medgyessy Gergely Árpád, Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság igazgatója és vele tart egy számadó juhász kollégája is. |
2023. február 04. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Ilcsi szépítőfüvek
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A kozmetikai alapanyagok ellátáshiánya és Ilcsi néni szakmai igényessége indította be ezt a fantasztikus pályát. A nehézségekkel teli kezdeti éveken Ilcsi nénit a természet szeretete, a négy idegen nyelv ismerete és a külföldi szaklapok állandó olvasása segítette át. Az Ilcsi termékek készítésekor a legszigorúbb natúrkozmetikai előírásokat követik, és kizárólag a legjobb minőségű bioalapanyagokat– friss gyógynövényeket, gyümölcsöket, zöldségeket –használnak. Több, mint 100 féle növényt alkalmaznak termékeik előállításánál, amelyek nagy részét saját bioültetvényükön termesztik. Jelenleg a világ közel 40 országában ismerik el Ilcsi néni és az Ilcsi Szépítő Füvek munkáját. Műsorunk vendége Szanyi Ágota az Ilcsi Szépítőfüvek szakmai vezetője és Molnár Ferenc cégtulajdonos, Ilcsi néni fia. |
2023. január 21. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Hollóházi porcelán
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Az ország legrégebbi, 1777 óta folyamatosan működő porcelángyára a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Hollóházán található. Az idők során a komoly múltra visszatekintő gyárban olyan termelési palettát alakítottak ki, amely sikeresen ötvözte a meglévő igényeket a magas minőséggel és a megfizethető árral. A porcelángyár mindennapi használatra szánt, finoman megformált, ízlésesen dekorált termékei a hétköznapi környezetbe is eleganciát és igényességet csempésznek. Jelenleg Japántól az Amerikai Egyesült Államokig, a Skandináv-félszigettől Ausztráliáig a világ számos pontjára exportál a gyár. |
2023. január 07. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Karcagi birkapörkölt
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...A Nagykunságban a juhból készült ételek jellegzetessége, hogy a birkatestet egyszerre főzik meg. A karcagi birkapörkölt íz-világában teljesen eltér az Alföld többi városában szokásos ételektől, de a Kunságon belül is a karcagi igen archaikus főzési technikát jelent. A „karcagi” jelző tehát nem elsősorban a helyszínt, hanem a főzési módot mutatja. Ez az állat húsának eleinte víz hozzáadása nélküli pörkölését, szinte sütését és az előzetesen megperzselt fejjel, körmökkel, valamint a pacallal és belsőségekkel történő együttfőzését jelenti. A pörkölt fűszerezéséhez pedig csak vöröshagymát, őrölt- és csövespaprikát, valamint sót használnak. A főzés akkora öntöttvas lábasban történik, amelyben az egész állat húsa elfér. Vendégünk Naggyörgy Jenő, aKarcagi Birkafőzők Egyesesülete elnöke. |
2022. december 31. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Pálinka
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Ami a skótoknak a whiskey, az oroszoknak a vodka, a franciálnak a konyak, az nekünk a pálinka. "Nemzeti röviditalunk" erjesztését, lepárlását, érlelését, pihentetését és palackozását kizárólag Magyarországon lehet végezni. A pálinkát nem szabad ízesíteni, színezni, édesíteni még az ital végső aromájának lekerekítése érdekében sem kerülhet bele külső adalék. Kizárólag "ágyaspálinka" készítésekor lehet a palackban szilárd anyag, mégpedig az a gyümölcs, amelyen pihentetik a pálinkát. Ez, természetesen csak az a gyümölcs lehet, amelyből a párlat készül. Az „aqua vitae” Károly Róber feleségéhez, Erzsébet királynéhoz kapcsolódó története a XIV. századból ered. Az „égett szesz” a XVI. századig gyógyszernek számított. Vendégünk a stúdióban Mihályi László, a Pálink nemzeti Tanács elnöke. |
2022. december 10. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Alföldi kamillavirágzat
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...Magyarországon a kamillát, mint gyógynövényt, először Méliusz Juhász Péter debreceni professzor említi meg 1578-ban Kolozsvárott kiadott Herbárium c. könyvében. A kamillát görcsoldó, epehajtó hatású növényként jellemzi. A népi gyógyászatban viszont ennél korábban, több évszázaddal ezelőtt felismerték a kamilla jótékony, gyógyító erejét. Hazánk egész területén vadon terem, jelentős termőállománya az alföldi szikes területeken van, tömegesen megtalálható a Tiszavidék szikes, vízállotta talaján, az úgynevezett szikfoltokon. Ilyenkor, decemberben szinte mindnen háziasszony készen áll arra, hogy családtagjait kamillával gyógyítsa. Műsorunk vendége Kovács Perta, a Herbária zrt minőségirányítási vezetője és Madarászné Dávoti Ibolya, a cég műszaki vezetője. |
2022. november 26. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Pécs-Sopianae ókeresztény temetője
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...UNESCO világörökségi helyszínre látogatunk. Az egykori Sopianae ókeresztény világa 2000-ben került fel a ENSZ kulturális szervezetének listájára. Mint ilyen, 2012-ben automatikusan hungarikummá is lett. A földalatti sírkamrák és emlékkápolnák a késő római kori Európában élt keresztény közösségek kitartásáról és hitéről tanúskodnak, valamint bemutatják egy máig ható és napjainkig élő kultúra és civilizáció gyökereit. Értékét tovább növeli, hogy a IV. században emelt kultikus épületek olyan állapotban maradtak meg, amilyenben a népvándorlás korában voltak. Idegenvezetőnk a földalatti világban Poulet Dániel régész, világörökségi szakreferens. Az Ókeresztény Mauzólemnál alászállunk a kazamatákba, a késő ókor csodálatos világába. |
2022. november 12. szombat 10:04 |
|
Nemzetünk kincsei – a hungarikumok Kalocsai fűszerpaprika őrlemény
Szerkesztő: Gadácsi János
Zenei szerkesztő: Peresztegi Attila » bővebben...1861-ben épült az első kalocsai paprikamalom, 1900-ban már háromban őröltek 12 kőpárral. A modern kalocsai paprikamalmok a XX. század elején épültek meg. A kalocsai tájkörzetben kizárólag kőpáros paprikamalmokat építettek, melyeket a XIX. század végén gőzgépekkel, a XX. században dízel- és villanymotorokkal hajtottak, ezek mellett jelentős volt a dunai vízimalmok száma is. Az oltalom alatt álló, eredetmegjelöléssel védett őrölt paprika termőterülete a Kalocsai fűszerpaprika-termő tájkörzet. A termék mélyvörös színű, bársonyos hatású, aromáját tekintve kellemes, fűszeres, karamelles pirított magvakéhoz hasonló. Íze édeskés, gyümölcsös. Szinte nincs is olyan magyar háziasszony a világon, aki ne használná ezt a világhírű hungarikumot. Vendégünk dr. Filvig Géza, Kalocsa polgármestere. |