Elhangzott: 2022.06.25. 11:30
Adás információk:
Akit "megcsípett a boros szúnyog" - Sebastian Giraldo Makovejjel beszélgetünk - 1. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter
Archívum:
hallgassa meg!
Juan Sebastian Giraldo Makovej nagyon büszke a gyökereire, mind a kolumbiai apai ágon, mind pedig magyar anyai ágán. Részben a szüleinek köszönheti a borhoz és a gasztronómiához való zsigeri vonzódását is, azonban úgy vélte, hogy az európai borkultúrát csak akkor értheti és élheti meg igazán, ha Magyarországra költözik, ahová régóta húzta már a szíve. Immáron szinte tökéletes magyarsággal beszél, időközben pedig megszerezte egy nemzetközileg is elismert sommelier iskola (Court of Master Sommeliers) komoly képesítését (Advanced Sommelier), amelynek köszönhetően pillanatnyilag ő az egyetlen ilyen minősítéssel rendelkező magyar sommelier, aki itthon is él és dolgozik. Sebastian természetesen itt még nem áll meg, mert ahogyan ő fogalmaz, a hegy tetejére már felért, viszont innen már csak egy ugrás a Hold... Beszélgetésünk első részéből megtudhatjuk, hogy mit keres egy kolumbiai borszakértő fiatalember Magyarországon, távol a családjától, és miként boldogul egy számára szinte ismeretlen környezetben.
Kapcsolódó képek:
2022. augusztus 06. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Könnyűvér - a pázmándi közös vörösbor
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Adott egy velencei-tó környéki település, pár fiatal és lelkes borász, a kékfrankos és az igény, hogy közösségi bort készítve is emeljék az otthonuk valamint a körzet ázsióját. Pár éve megszületett a pázmándi közös vörös, amelyet Könnyűvér névre kereszteltek, hiszen könnyed, jól iható, gyümölcsös és friss vörösborokat rejt az elnevezés. Az Aprókertek pincészet, Köllő Zsolt Pincészete, a Nagy Gábor Családi Szőlőbirtok és a Sobor Pince fogtak össze első körben, ám az idei évben kiegészül a társaság egy új taggal, méghozzá egy hölggyel, aki friss, üde színfolt a falu és a borvidék életében. Borostyán-Kovács Tamara lelkesen, és a fiúktól minden támogatást megkapva érkezett a borkészítők világába. Vele, illetve Nagy Gáborral és Schubert Ádámmal beszélgetünk egy kellemes nyárestén az Aprókertek pincéje előtt, a pázmándi 5-ös kilométerkőnél, egy-két pohár bor mellett...
---
fotók: Aprókertek / Klotz Miklós / Galiba Imre |
2022. július 23. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Kalandozás a borecetek világában, Képíró Anitával
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Képíró Anita a Tokaj-hegyaljai Borecet Művek ügyvezetője. Vele kalandozunk az ecetek, borevetek világában. Megtudhatjuk, mi a különbség ecet és ecet között, szót ejtünk a különböző bor- és balzsamecetekről, valamint azok jótékony hatásairól. Anita mesél nekünk az egyetlen ecet világversenyről és kapunk tőle még egy jó tippet is, hogy miként készülhet üdítőital borecetből. |
2022. július 09. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Kihívások a sommelier-k világában | Sebastian Giraldo Makovejjel beszélgetünk - 2. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A legutóbbi alkalommal már megismerkedhettek a kedves hallgatók azzal a kolumbiai származású, ám magyar gyökerekkel is rendelkező fiatalemberrel, aki Budapesten dolgozik sommelier-ként. Juan Sebastian Giraldo Makovejjel arról beszélgettünk két héttel ezelőtt, hogy hogyan boldogult a kezdeti időszakban Magyarországon, hogy mi mindennek köszönheti a borhoz és hazánkhoz való vonzódását, valamint a Court of Master Sommeliers nemzetközi boriskolánál nem régiben elért ún. Advanced Sommelier minősítéséről. A folytatásban szót ejtünk bővebben erről a nem mindennapi szakmai teljesítményről, annak megszerzéséről és Sebastian jövőbeli terveiről. |
2022. június 25. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Akit "megcsípett a boros szúnyog" - Sebastian Giraldo Makovejjel beszélgetünk - 1. rész
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Juan Sebastian Giraldo Makovej nagyon büszke a gyökereire, mind a kolumbiai apai ágon, mind pedig magyar anyai ágán. Részben a szüleinek köszönheti a borhoz és a gasztronómiához való zsigeri vonzódását is, azonban úgy vélte, hogy az európai borkultúrát csak akkor értheti és élheti meg igazán, ha Magyarországra költözik, ahová régóta húzta már a szíve. Immáron szinte tökéletes magyarsággal beszél, időközben pedig megszerezte egy nemzetközileg is elismert sommelier iskola (Court of Master Sommeliers) komoly képesítését (Advanced Sommelier), amelynek köszönhetően pillanatnyilag ő az egyetlen ilyen minősítéssel rendelkező magyar sommelier, aki itthon is él és dolgozik. Sebastian természetesen itt még nem áll meg, mert ahogyan ő fogalmaz, a hegy tetejére már felért, viszont innen már csak egy ugrás a Hold... Beszélgetésünk első részéből megtudhatjuk, hogy mit keres egy kolumbiai borszakértő fiatalember Magyarországon, távol a családjától, és miként boldogul egy számára szinte ismeretlen környezetben. |
2022. június 11. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tánczos Pince a Nivegy-völgy ölelésében - Tánczos Zoltánnal és feleségével, Ginával beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A Tánczos Pince a festői szépségű Nivegy-völgyben, a szőlőtőkék ölelésében helyezkedik el. Itt neveli négy gyermekét Tánczos Zoltán, és felesége Gina, valamint itt helyezkedik el a 4,5 hektáros biobirtok és a borászat is. Filozófiájukról, a család életéről és természetesen a boraikról is beszélgettünk, közösen kóstoltunk, miközben csak úgy repült az idő, és azon kaptuk magunkat, hogy lassan esteledik… |
2022. május 28. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Bor, zene, boldogság... Irány a BOLDOGkisfalud Feszt! - Juga Péterrel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Bor, zene, boldogság… Ez a mottója annak a kis Tokaj-hegyaljai fesztiválnak, melyet tavaly szerveztek meg először Bodrogkisfaludon. A településen lényegében minden megtalálható egyetlen utcában, így aki ide látogat, annak nem kell törnie a fejét a közlekedésen. A Bodrog és a Zemplén ölelésében zöldellő udvarok, változatos zenei és gasztronómiai programok, valamint remek tokaji nedűk várják június második felében a BOLDOGkisfalud Fesztre látogatókat.
A fesztivál főszervezőjével, Juga Péterrel madárcsicsergés és gólyák kelepelése közepette beszélgetünk. Péter azt szeretné elérni, hogy mindenki, aki ellátogat hozzájuk, feltöltődjön egy kicsit, vigyen magával a jó hangulatból, "Boldogkisfaludból" minél többet, és sokszor térjen még vissza Tokaj-Hegyaljára.
----
fotók: BOLDOGkisfalud Feszt
Szabó Edit, Borsmenta
|
2022. május 14. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Miért szerencsés, ha egy könyvelő egyben borász is? - Kucsera Irénnel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Ez alkalommal egy olyan hölggyel beszélgetünk, aki eredetileg a számok világából érkezett. Kucsera Irén másfél évtizede mérlegképes könyvelő, akit érdekelni kezdett a borok világa, ezért először elvégezte a boros körökben csak "vészet"-ként emlegetett borszakértői tanfolyamokat. A WSET egy rövidítés, méghozzá egy londoni székhelyű globális szervezeté, melynek a teljes angol neve Wine and Spirit Education Trust. Ez az intézmény szakmai tanfolyamokat és vizsgákat szervez a bor és a szeszes italok területén, hazánkban is. Irén az előbb említett képzések elvégzése után döntött úgy, hogy még inkább elmélyíti tudását, és borászképesítést szerez a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, vagy ahogyan mindenki ismeri, a Soósban. Most újonnan szerzett és régóta meglévő tapasztalatait ötvözi új vállalkozásában, amely reményei szerint nagy hasznára lesz a borász társadalomnak, hiszen tavaly nyáron lépett hatályba az új Bortörvény, melynek egyik újdonsága, hogy bizonyos birtokméret felett kötelezővé válik az elektronikus ügyintézés, vagyis az e-Pincekönyv rendszer bevezetése. Ezen változások lekövetéséhez nyújhat kiváló segítséget egy olyan szakember, aki nemcsak könyvelni tud, hanem a borokhoz, a borkészítéshez, és a gazdálkodáshoz is ért, vagyis átlátja a teljes folyamatot. Ha kíváncsiak Önök is, mi mindennel kell foglalkoznia egy borosgazdának, mielőtt az asztalunkra kerül egy nemes nedű, és hogy milyen vizsgaborokat készít egy mérlegképes könyvelő, tartsanak velünk!
---
fotók: Kucsera Irén /Vinkomplex |
2022. április 30. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való René's Wine Heaven - Juhász Renével beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Juhász René az első olyan mátrai borász, akinek nemcsak a szőlői, de a pincéje is rendelkezik bio minősítéssel, így kivétel nélkül rá is írhatja minden borára, hogy az biobor. Számára ez a fajta hozzáállás már a kezdetektől fontos volt, és azóta is odafigyel a részletekre mind az ültetvényeken, mind pedig a borkészítés folyamán. Kis családi borászata a René's Wine Heaven nevet kapta, mely tükrözi a természet szeretetét, a szakmához való alázatos viszonyát, a bor minőségének fontosságát és ezzel tiszteleg bátyja emléke előtt. Juhász Renével többek között arról beszélgetünk, milyen út vezetett a saját borászata megalapításáig, és milyen kihívásokat tartogat számára ez a vállalkozás a mai napig. |
2022. április 16. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A bor és az ünnep összetartozása, kollégáink szemével
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Boros magazinunkban a Húsvétról beszélgetünk két rádiós kollégával, Csuth Judittal és Nagy György Andrással. Judit a családi hagyományok vonatkozásában mesél az ünnepről, felidézve gyermekkora görögkatolikus húsvéti élményeit, Gyuritól pedig leginkább vallástörténeti szempontból kapunk részletesebb betekintést a bor és az ünnep összetartozásáról. Szó esik majd az utolsó vacsoráról is, így részben kapcsolódunk Hevér László borász pár gondolatához a miseborról, melyről korábban beszélgettünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó egyik előadása után.
----
fotók: Veres Ádám | Magyar Katolikus Rádió
winelovers, mindmegette.hu
|
2022. április 02. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tudatos borkészítés, türelem és lelkesedés - Hős-Nagy Henrikkel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Hős-Nagy Henrik a borász szakmában találta meg azt az összhangot, amiben ki tud teljesedni. Tanulmányai és tapasztalatszerzése eredményeként magukkal ragadták a borok és az általuk közvetve formálható világ, valamint az üzenet, amelyet a borokon keresztül tud közvetíteni az emberek felé. Szakmai tapasztalatait Egerben, Máltán majd Tokaj-Hegyalján szerezte. Saját ültetvény híján főként a Neszmélyi, illetve az Egri borvidékről szerzi be a minőségi szőlő alapanyagot, és tudatosan, komoly odafigyeléssel készíti borait. Mivel a saját márkája még csak mostanában épül és alakul, ezért jelenleg nem kizárólag a borkészítésből él, hanem tudását kamatoztatva, borszakmai tanácsadóként dolgozik. Vele beszélgetünk most. |