Elhangzott: 2022.04.02. 11:30
Adás információk:
Tudatos borkészítés, türelem és lelkesedés - Hős-Nagy Henrikkel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter
Archívum:
hallgassa meg!
Hős-Nagy Henrik a borász szakmában találta meg azt az összhangot, amiben ki tud teljesedni. Tanulmányai és tapasztalatszerzése eredményeként magukkal ragadták a borok és az általuk közvetve formálható világ, valamint az üzenet, amelyet a borokon keresztül tud közvetíteni az emberek felé. Szakmai tapasztalatait Egerben, Máltán majd Tokaj-Hegyalján szerezte. Saját ültetvény híján főként a Neszmélyi, illetve az Egri borvidékről szerzi be a minőségi szőlő alapanyagot, és tudatosan, komoly odafigyeléssel készíti borait. Mivel a saját márkája még csak mostanában épül és alakul, ezért jelenleg nem kizárólag a borkészítésből él, hanem tudását kamatoztatva, borszakmai tanácsadóként dolgozik. Vele beszélgetünk most.
Kapcsolódó képek:
2022. május 14. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Miért szerencsés, ha egy könyvelő egyben borász is? - Kucsera Irénnel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Ez alkalommal egy olyan hölggyel beszélgetünk, aki eredetileg a számok világából érkezett. Kucsera Irén másfél évtizede mérlegképes könyvelő, akit érdekelni kezdett a borok világa, ezért először elvégezte a boros körökben csak "vészet"-ként emlegetett borszakértői tanfolyamokat. A WSET egy rövidítés, méghozzá egy londoni székhelyű globális szervezeté, melynek a teljes angol neve Wine & Spirit Education Trust. Ez az intézmény szakmai tanfolyamokat és vizsgákat szervez a bor és a szeszes italok területén, hazánkban is. Irén az előbb említett képzések elvégzése után döntött úgy, hogy még inkább elmélyíti tudását, és borászképesítést szerez a budafoki Soós István Borászati és Élelmiszeripari Szakgimnázium és Szakközépiskolában, vagy ahogyan mindenki ismeri, a Soósban. Most újonnan szerzett és régóta meglévő tapasztalatait ötvözi új vállalkozásában, amely reményei szerint nagy hasznára lesz a borász társadalomnak, hiszen tavaly nyáron lépett hatályba az új Bortörvény, melynek egyik újdonsága, hogy bizonyos birtokméret felett kötelezővé válik az elektronikus ügyintézés, vagyis az e-Pincekönyv rendszer bevezetése. Ezen változások lekövetéséhez nyújhat kiváló segítséget egy olyan szakember, aki nemcsak könyvelni tud, hanem a borokhoz, a borkészítéshez, és a gazdálkodáshoz is ért, vagyis átlátja a teljes folyamatot. Ha kíváncsiak Önök is, mi mindennel kell foglalkoznia egy borosgazdának, mielőtt az asztalunkra kerül egy nemes nedű, és hogy milyen vizsgaborokat készít egy mérlegképes könyvelő, tartsanak velünk! |
2022. április 30. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való René's Wine Heaven - Juhász Renével beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Juhász René az első olyan mátrai borász, akinek nemcsak a szőlői, de a pincéje is rendelkezik bio minősítéssel, így kivétel nélkül rá is írhatja minden borára, hogy az biobor. Számára ez a fajta hozzáállás már a kezdetektől fontos volt, és azóta is odafigyel a részletekre mind az ültetvényeken, mind pedig a borkészítés folyamán. Kis családi borászata a René's Wine Heaven nevet kapta, mely tükrözi a természet szeretetét, a szakmához való alázatos viszonyát, a bor minőségének fontosságát és ezzel tiszteleg bátyja emléke előtt. Juhász Renével többek között arról beszélgetünk, milyen út vezetett a saját borászata megalapításáig, és milyen kihívásokat tartogat számára ez a vállalkozás a mai napig. |
2022. április 16. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A bor és az ünnep összetartozása, kollégáink szemével
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Boros magazinunkban a Húsvétról beszélgetünk két rádiós kollégával, Csuth Judittal és Nagy György Andrással. Judit a családi hagyományok vonatkozásában mesél az ünnepről, felidézve gyermekkora görögkatolikus húsvéti élményeit, Gyuritól pedig leginkább vallástörténeti szempontból kapunk részletesebb betekintést a bor és az ünnep összetartozásáról. Szó esik majd az utolsó vacsoráról is, így részben kapcsolódunk Hevér László borász pár gondolatához a miseborról, melyről korábban beszélgettünk az 52. Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszushoz kapcsolódó egyik előadása után.
----
fotók: Veres Ádám | Magyar Katolikus Rádió
winelovers, mindmegette.hu
|
2022. április 02. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Tudatos borkészítés, türelem és lelkesedés - Hős-Nagy Henrikkel beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Hős-Nagy Henrik a borász szakmában találta meg azt az összhangot, amiben ki tud teljesedni. Tanulmányai és tapasztalatszerzése eredményeként magukkal ragadták a borok és az általuk közvetve formálható világ, valamint az üzenet, amelyet a borokon keresztül tud közvetíteni az emberek felé. Szakmai tapasztalatait Egerben, Máltán majd Tokaj-Hegyalján szerezte. Saját ültetvény híján főként a Neszmélyi, illetve az Egri borvidékről szerzi be a minőségi szőlő alapanyagot, és tudatosan, komoly odafigyeléssel készíti borait. Mivel a saját márkája még csak mostanában épül és alakul, ezért jelenleg nem kizárólag a borkészítésből él, hanem tudását kamatoztatva, borszakmai tanácsadóként dolgozik. Vele beszélgetünk most. |
2022. március 19. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Aki a sommelier kötényt metszőollóra cserélte - Gervai Jánossal beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Gervai János 2008-ban részt vett egy borkóstolóval egybekötött vasárnapi ebéden, Etyeken, majd annak hatására pár év múlva már saját bort készített. Jánost eredetileg a magyar gasztronómia világából, sommelier-ként ismerhettünk meg. Olyan neves éttermek vezető sommelier pozícióját cserélte metszőollóra, mint a Michelin-csillagos ONYX vagy a Stand. Kéthektáros etyeki birtokán egyre jobban azonosul a szőlővel, a szőlősgazda szereppel, miközben a borászat fejlesztése mellett, így több ideje jut a kisfiára, családjára is. Janit az etyeki, szinte mindig szeles Öreghegyen csíptük el pár szóra, metszés közben, és többek között arról faggattuk, miként született meg a saját borászat gondolata.
----
fotók: Gervai János
https://gervaijanos.hu/ |
2022. március 05. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Unger Bormanufaktúra Kőszegről - dr. Kaibinger Tamással beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Néhány évvel ezelőtt egy jogász, dr. Kaibinger Tamás és építész barátja, Stampf Ervin úgy határoztak, hogy borászatot alapítanak, méghozzá természetközeli terroir borok készítésére és leginkább a kékfrankosra alapozva, a Kőszegi-szőlőhegy történelmi területein. A két alapító közül Tamással egy budapesti borbárban találkoztunk, ahol borkóstoló keretében mutatta be borászatuk, az Unger Bormanufaktúra tételeit az érdeklődő közönség számára. Kalandos utazás, töretlen lelkesedés övezi ezt a baráti vállalkozást, mi pedig szívesen isszuk meg a levét.
---
fotók: Unger Bormanufaktúra |
2022. február 19. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Sommelier, boroktató, bor- és pezsgőszakértő - Káli Ildikóval beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Káli Ildikóval eredetileg francia tolmácsként egy csepp alkoholt sem fogyasztott, azonban a munkája révén mégis közel került a borok világához. Komoly és átfogó borszakmai tanulmányait követően hazai, neves éttermekben tett szert sommelier tapasztalataira, jelenleg pedig főként szakmai tanácsadóként, borszakértőként dolgozik, valamint bortanfolyamokat és kóstolókat tart Budapesten. Vele beszélgetünk ez alkalommal.
----
fotó: Káli Ildikó Facebook |
2022. február 05. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Regény egy különleges borgyűjtemény izgalmas történetéről - a könyv szerkesztőjével, Szabó Edittel valamint fordítójával, Upor Lászlóval beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...Önök kóstoltak már az 1800-as évekből származó, hihetetlen történettel rendelkező bort? Sajnos, eddig nekem még nem volt szerencsém, azonban megjelent egy boros kalandregény magyar fordításban, amely egy izgalmas világba röpíti az olvasót, és egyedülálló történetet mesél el egy elképesztő, muzeális borgyűjteményről. Két beszélgetőpartnerünk ezúttal a könyv magyar kiadásának szerkesztője, Szabó Edit borszakíró és a Borsmenta főszerkesztője, valamint a fordító, Upor László dramaturg, műfordító és egyetemi tanár. Velük kalandozunk képzeletben, a kilencvenes évek végén többek között Grúziában játszódó történet sorai mentén. Érdemes kézbe venni ezt az érdekes, nem mindennapi olvasmányt!
----
fotók: Crăcea Ádám
Európa Kiadó |
2022. január 22. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való A végtelen lehetőségek tárháza, avagy a bor világa Perényi Zoltán szerint
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A bor világa megannyi emberre van hatással. Az elmúlt két-három évtizedben egyre többeket szippant be ez a sokszínű közeg, és sokan kezdik felfedezni a hazánkban rejlő lehetőségeket. Ezúttal nem egy borásszal, borszakértővel vagy borakadémikussal, hanem a bornak egyfajta rajongójával, egy lelkes borkedvelővel, Perényi Zoltánnal beszélgetünk. Zoli életének fontos része a bor, több szálon is kapcsolódik ehhez a nemes nedűhöz, és ha ideje engedi, egy izgalmasnak ígérkező, jó borkóstolót sohasem hagyna ki, mert véleménye szerint mindig lehet valami újat tanulni belőle...
---
fotó: Perényi Zoltán |
2022. január 08. szombat 11:30 |
|
Borivóknak való Aki szerint a Mátra rejtett kincs - Kerekes Tamással beszélgetünk
Szerkesztő: Pesti Eszter » bővebben...A Kerekes Szőlőbirtok és Pince élén egy végtelenül tudatos, őszinte és önazonos fiatalember áll. Kerekes Tamás eredetileg gépészmérnökként végzett, és a családi borászat mellett van is főállása. A bor inkább szerelem, így a szabad idejében dolgozik a birtokon. Másik nagy szenvedélye a főzés, ezért a borokat is úgy készíti el, hogy azok könnyen érthető, jól iható, úgynevezett gasztro borok legyenek. A felesége, Andi szerencsére nem csak Tomiba, hanem Gyöngyöstarjánba és a szőlőbirtokba is beleszeretett, így ő is sokat segít a pince körüli teendőkben. A fiatalok pár hónapos kisfiukkal nemrégiben beköltöztek a gyöngyöstarjáni családi fészekbe, így még közelebbről tarthatják szemmel a pincét és a szőlőültetvényeket.
----
fotók: Vető Gábor |