Szent Erzsébet rózsája-díj idei díjazottja
2020. november 19. csütörtök

 

Huszonegyedik alkalommal adja át a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a Szent Erzsébet rózsája-díjat. A kitüntetésre javasoltak közül ebben az évben Dr. Bábel Balázs kalocsa-kecskeméti érsek ajánlása alapján, Dr. Szarka Miklósnét, a Kalocsa-Kecskeméti Főegyházmegyei Karitász sükösdi önkéntesét választották ki a testület tagjai.

 

Dr. Szarka Miklósné, leánykori nevén Slezák Teréz 1942. július 8-án született Baján, mélyen vallásos családban.

A gimnáziumot Baján végezte el, majd - mivel egyetemre nem mehetett, - Budapesten tanult ápolónőnek, később műtősnői szakképesítést is szerzett. Férjhez ment és a Baja közelében fekvő Sükösdön telepedtek le. A kalocsai kórházban kezdett el dolgozni, közben képezte magát és munka mellett elvégezte az aneszteziológus asszisztensi képzést. Munkatársaitól kezdte tanulni és gyakorolni az elesett szegény embereken való segítést, amely tevékenysége egész életét végig kísérte.

Egyházi szolgálata 1992-ben kezdődött, amikor elsőként kapcsolódott be önkéntesként az akkor megalakuló sükösdi plébániai karitászcsoportba. A csoport fő célkitűzése a rászorulóknak nyújtott anyagi segítségen túl a lelki támasz biztosítása. Dr. Szarka Miklósnét, Terézt 1998-ban kinevezték a sükösdi karitászcsoport vezetőjének, tevékenysége szorosan összekapcsolódik az egyházközség életével.

Munkatársaival együtt az idősek megsegítésére különös gonddal figyel oda, mind anyagi mind lelki értelemben. A Sükösdön működő idősotthonban folyamatosan látogatják a csoporttagok az ott lakókat, karitászházukból gyógyászati segédeszközökkel támogatják őket.

Az adománygyűjtés is fontos szerepet tölt be a karitászcsoport munkájában, a felajánlások hetente kerülnek kiosztásra. Ausztriából évente többször érkezik segélyszállítmány, amelynek köszönhetően folyamatosan tudják támogatni a rászoruló családokat. A karitász támogatja a helyi cserkészcsapatot, valamint jó kapcsolatot ápolnak a Máltai Szeretetszolgálat kecskeméti csoportjával, akikkel kölcsönösen segítik egymást.

A szolgáló szeretet élő jelét lehet megtapasztalni a karitászházban, ahol minden rászoruló segítségre lel.

Dr. Szarka Miklósné szorgos munkája, önzetlen szeretete a szolgálat iránt példaértékű mindenki számára. Munkája elismerése jeléül 2012-ben elnyerte a Caritas Hungarica Díjat.

Az idei évben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia neki ítélte meg a Szent Erzsébet rózsája-díját.

 

Budapest, 2020. november 19.

MKPK

 

Partnereink: