Pro Ecclesia Hungariae-díjban részesült Bartal Józsefné
2022. október 4. kedd

 

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia Pro Ecclesia Hungariae-díjat adományozott Bartal Józsefnének. A kitüntetést a testület nevében a konferencia elnöke, Dr. Veres András győri megyéspüspök adta át október 3-án Budapesten. A díjjal a Püspöki Konferencia elismerését fejezi ki azért a szolgálatért, amelyet élete folyamán Bartal Józsefné a Katolikus Egyház szolgálatában végzett.

Bartal Józsefné 1943. szeptember 20-án Bátyán született Jánosity Veronika néven. Az általános iskolát Bátyán végezte, később Baján gyors és gépírói képesítést szerzett, majd Kalocsán érettségizett.

42 éven át munkaügyi előadóként dolgozott, nyugdíjba vonulása után két évtizeden át a kalocsai főszékesegyház kegytárgyboltjában mint eladó dolgozott.

1963-ban kötött házasságot Bartal Józseffel, akivel 42 éven át, férje 2005-ben bekövetkezett haláláig élt szentségi házasságban. Két lányuk és egy fiuk született. Gyermekeik hitbéli nevelését mindvégig fontosnak tartották, hittanra jártak, a Bartal család együtt gyakorolta a katolikus hitet. Gyermekeik szentségi házasságot kötöttek, akiket eddig kilenc unokával és hat dédunokával ajándékozott meg az Úr.

Fiatal kora óta tagja a rózsafüzér társulatnak, később a Jézus Szíve családjába is belépett. Megalakulását követően a Házas Hétvége mozgalomhoz is csatlakozott férjével.

A rendszerváltást követően 1992-ben Róna Gábor jezsuita szerzetespap bíztatására és segítségével megszervezte Kalocsán a Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösségét, amelyet harminc évig világi elnökként vezetett. A jó földbe hullott mag százszoros termést hoz, amelyet jól mutat az, hogy mára már országszerte több ezer tagja van a különböző Szent Mónika-közösségeknek. A Keresztény Édesanyák Szent Mónika Közösségének célja, hogy az imádság által gyermekeiket, családtagjaikat Isten közelébe vonják.

Bartal Józsefné, Veronika így vallott katolikus hitéről: „gyermekkoromtól kezdve tapasztalhattam, hogy családunknak mennyire fontos az Egyházhoz való tartozás aktív megélése. A mi délszláv falunkban mindenki járt templomba és a szentmiséken, litániákon, szentségimádások alkalmával zengett a templom az énekléstől. Sajnos a kommunizmus negyven éve alatt szomorúan kellett tapasztalnom, hogy mennyi ember távolodott el a hit megélésétől, ami akár szüleimnek, nagyszüleimnek, férjemnek vagy nekem érthetetlen volt. Igaz, a munkahelyemen engem is behívtak, hogy számonkérjék vallásgyakorlásomat, de teljesen természetes volt, hogy gyermekeinket hittanra járassuk és megéljük az Egyházhoz való tartozásunkat.

 

Budapest, 2022.10. 03.

Forrás: MKPK

Partnereink: