ELHUNYT JÁLICS KINGA MUNKATÁRSUNK
2019. július 8. hétfő

 

Jálics Kinga, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-műsorvezető munkatársa 2019. július 4-én, életének 77. évében végleg elaludt otthonában, fia és leánya jelenlétében. Halálának hírét leánya, Jálics Petra tudatta azzal, hogy édesanyja szép, tartalmas, teljes életet élt, szerető családdal, igaz barátokkal, kedves, segítőkész kollégákkal körülvéve. Nagyon szerette a munkáját, ami hivatás volt számára, ez adott neki erőt betegsége idején is.

Jálics Kinga értékmentő volt, a magyar kulturális újságírás élő legendája – írta róla Juhász Judit, volt vezérigazgató helyettesünk, abból az alkalomból, hogy Kinga 2012-ben megkapta a Szervátiusz Alapítvány díját.

A Magyar Katolikus Rádió indulásától kezdve, tizenöt éven át munkatársunk volt. A művészetek többféle ága érdekelte. Kereste a különleges, izgalmas egyéniségeket; beszélgetéseket, interjúkat készített velük. Kitartással dolgozott és nagy örömmel osztotta meg élményeit a hallgatókkal. Legismertebb, nálunk készült műsorai közé tartozik a Meghívó című kulturális ajánló, valamint A magyar művészet élő legendái

Rádiónk tizenöt éves jubileuma alkalmából kiadott könyvünkben így vallott önmagáról: Én küzdő vagyok. Szeretem a „nagyvadakat” szóra bírni. Pályakezdésem hajnalán is ilyen voltam. Azokban az időkben még nem volt internet, tehát megnéztem a színész előadásait, s órákat jegyzeteltem a Színháztudományi Intézetben. A jutalmat már az interjúkészítés közben megkaptam. Micsoda élmény látni a derűt beszélgetőtársam tekintetében! S ha betegség ér utol, és győzködnek a nagy tekintélyű, szigorú vagy épp mosolygó szemű doktor bácsik, nénik, hogy gyógyulásomért sokat tehetek, akkor újra csak KÜZDÖK. Mert én küzdő vagyok.

Az ELTE Bölcsészkarán végzett angol nyelv és irodalom szakon. Dolgozott a Tükör című hetilapnál, a Film Színház Muzsikának főszerkesztője is volt. Később több lapnak is munkatársa lett: Új Magyarország, Európa Magazin, Képes Európa, RTV Újság, Nők Lapja, Fotóművészet, Jazz, Ez a divat, Operaélet, Cash Flow, Sky Magazin, Táncművészet, A mi otthonunk, Taps, Keresztény Élet. Fotózott, cikket írt, könyvet is szerkesztett, kedvenc műfaja az interjú és a riport volt. Pályafutásának utolsó másfél évtizedében a Magyar Katolikus Rádió kötelékében, munkatársai és a hallgatók szeretetétől övezve gyakorolta szeretett hivatását. A halálát követő hét első napján a déli imaóra könyörgése Jálics Kingáért hangzott el a Rádió kápolnájában.

Partnereink: