„Őseink hite a jövőnk reménye”
2022. december 7. szerda

Udvardy György veszprémi érsekkel beszélgetünk a Katolikus Rádióban

 

Kedves Hallgatók!

A Veszprém-Balaton régió 2023-ban Európa Kulturális Fővárosa lesz, és ehhez kapcsolódóan számos beruházás zajlik, amik érintik a Veszprémi Főegyházmegye épületeit is. Többek között erről beszélgetünk Udvardy György veszprémi érsekkel a Magyar Katolikus Rádióban december 10-én, szombaton 9 óra 4 perckor kezdődő Meghívó című műsorunkban, de számos más téma is szóba kerül.

2020 óta a Veszprémi Főegyházmegye mottójaként szolgál az „Őseink hite a jövőnk reménye” mondat, amelyet az 1938-as eucharisztikus kongresszus idején fogalmaztak meg a veszprémi hívek, és a Boldog Gizella-kápolnában helyeztek el, így tehát főegyházmegye ősi forrásához kötődik. Ennek kapcsán arról kérdezzük Udvardy György veszprémi érseket, hogyan lehet harmóniát teremteni a hitbeli és kulturális örökség és a 21. századi élet között.

A 2023-as Európa Kulturális Fővárosa év kapcsán a Veszprémi Főegyházmegyére is nagyobb figyelem irányul. A várnegyedben zajló beruházás keretében 18 épület, 35 ezer négyzetméter épített és mintegy 10 ezer négyzetméter szabad terület újul meg. Ez természetesen hatalmas feladat, de vajon milyen eredménnyel fog járni? A látható változások hogyan tudják a Láthatatlanra irányítani a figyelmet? A művészeti értékek nyilván megérintik a jövőre ide látogató nagyszámú turistát, de ezeken túl hogyan tudja megérinteni a szakralitás őket? Hogyan lehetnek a megújult épületek az evangelizáció helyszínei is? Tettük fel a kérdéseket Érsek Úrnak.

De persze beszélgetünk vele a szombati Meghívóban a Veszprémi Főegyházmegye más dolgairól is, papságról, papnövendékekről, hitoktatásról, és arról, miért fontos napjainkban és miért fontos a saját életében is a bizalom, a bátorság és a cselekvés.

A műsort az alábbi linkre kattintva (elhangzás után) tudják visszahallgatni: https://www.katolikusradio.hu/musoraink/adas/1/600849

Partnereink: