Jegyzet

Elhangzott: 2018.12.06. 20:20

Adás információk:

A római Mikulásról
Jánosi Dalma olvassa fel írását

Archívum: hallgassa meg!

A római Mikulásról

Idén is eljön? 5-én vagy 6-án? Kitehetjük a cipőinket az ablakba? Kérdezik a gyermekeim az esti lefekvés előtt. A világért sem ejtenék ki a bűvös szót. Mintha valami varázst törnének meg, a piros ruhás puttonyos nevének kiejtésével. Valami misztikus varázs lobogja körül a Mikulást a Rómában élő magyar ajkú gyerekek tudatában. Kis olasz barátaik ugyanis mit sem sejtenek Miklós püspökről. Hiába is tennék ki cipőiket az ablakba, üresen találnák másnap reggel. Olaszországban ugyanis van Befana, Három királyok, Kis Jézus, de a Mikulásnak semmi hagyománya. Kivételes privilégium Olaszországban magyar gyereknek lenni. Hiszen minden évben ellátogat hozzájuk a Mikulás. Nem csak az éj leple alatt. Nem. Személyesen is látni akarja őket. A titkos találkozó színhelye nem lehet más csak egy impozáns palota. A Falconieri - palota. A Római Magyar Akadémia reneszánsz vaskapuja előtt, csaknem 100 gyerek izgatottan toporog minden évben, majd kapaszkodik a magas kovácsoltvas korlátba, hogy a meredek lépcsősoron mielőbb feljuthasson az első emeleti díszes szalonba. Ez a titkos találka méltó színhelye. Ide látogat el évről évre a Mikulás, hogy apró meglepetésekkel kényeztesse a gyerekeket. Míg a Magyar Akadémia biztosítja a helyszínt és a puttony tartalmát, addig jó szomszédja a Pápai Magyar Intézet küldi az est főszereplőjét teljes díszében. Idén Óra Krisztián szombathelyi egyházmegyés pap lép püspök ruhában a gyermekek elé. Most is gazdag programmal várja az Akadémia a gyerekeket. Számos érdekes tevékenység vidám játék teszi felejthetetlenné a várakozás perceit. Az elmúlt években bábjáték, közös uzsonnázás, rajzolás és éneklés töltötte ki az időt. Idén azonban korcsoportok szerint, külön- külön testre szabott játék, tánc és dalolás szórakoztatja a kicsiny vendégeket. Hevér Lili közreműködésével a nagyobbakat a Molnár Ferenc Pál utcai fiúk című regényére épülő tematikus játékkal várják. A regényben szereplő olyan emberi értékekre nevelnek, mint az egyén és a közösség kapcsolata, összetartó ereje, a csapatszellem és a tisztességes küzdelem. A varázslatos időutazáson keresztül kipróbálhatják azokat a század eleji népszerű játékokat, melyeket a regény hősei is játszottak. A „groundért”, vagyis a szabad területért folytathatnak harcot, ahol az a csapat győz, amelyik el tudja venni az ellenfél zászlóját. A győztes csapat végül elfoglalhatja a képzeletbeli “grundot”. A játék címe értelem szerint nem lehet más, mint „Miénk a Zászló!”
A képzeletbeli groundért és zászlóért harcoltak idén februárban más olasz gyerekek is, de nem Rómában, hanem a lagúnák városában. A Velencei Biennále Nemzetközi Gyermekkarneválja látta vendégül idén az igen népszerű regényre a Pál utcai fiúkra épült játékokat. Most pedig végre a mi apró harcosaink is belemerülhetnek gazdag fantáziavilágukkal a század eleji játékokba.
Az egészen pici babákat Varga Nikoletta ringató foglalkozása várja. Az óvodásokat és kisiskolásokat Bujtás Zsuzsanna és Takács Mónika körjátékokkal, vetélkedőkkel és közös énekléssel szórakoztatja. A Mikulást csilingelő dalokkal, izgalomtól összeszorult szívvel várják az apróságok, mert jól tudják, csak értük, magyar gyerekekért jön. Büszkeséggel tölti el őket a tudat, hogy magyarnak lenni jó, még Rómában is.


Legutóbbi adások:

2019. május 23.
csütörtök
7:50
  Jegyzet
Merre, Európa? Jánosi Dalma olvassa fel írását
2019. május 22.
szerda
7:50
  Jegyzet
Kipke Tamás olvassa fel írását
2019. május 21.
kedd
7:50
  Jegyzet
Szikora József olvassa fel írását
2019. május 20.
hétfő
7:50
  Jegyzet
Ébredjetek, keresztények... Horváth Pál olvassa fel írását
2019. május 17.
péntek
7:50
  Jegyzet
Mezey Katalin olvassa fel írását
2019. május 16.
csütörtök
7:50
  Jegyzet
2019. május 15.
szerda
7:50
  Jegyzet
Kipke Tamás olvassa fel írását
2019. május 13.
hétfő
7:50
  Jegyzet
Mit is jelent Európa keresztény kultúrája? Horváth Pál olvassa fel írását
2019. május 10.
péntek
7:50
  Jegyzet
Jávor Béla olvassa fel írását
2019. május 09.
csütörtök
7:50
  Jegyzet
Jánosi Dalma olvassa fel írását


Következő adások:

2019. május 24.
péntek
7:50
Jegyzet
Jávor Béla olvassa fel írását
2019. május 24.
péntek
20:20
Jegyzet (ism.)
2019. május 27.
hétfő
7:50
Jegyzet
Horváth Pál olvassa fel írását
2019. május 27.
hétfő
20:20
Jegyzet (ism.)
2019. május 28.
kedd
7:50
Jegyzet
Szikora József olvassa fel írását

Partnereink: