Édesanyám főztje

Elhangzott: 2018.01.13. 08:30

Adás információk

szerkesztő: Pozsgai Nóra;
A Három Királyok tortája és a benne rejlő babszem. Aki megtalálja, az lesz a király... Egy kedves francia hagyomány, provence-i és burgundiai tájételek - sok-sok recepttel.

Archívum: hallgassa meg!

Vas Ildikó, a Váci Piarista Gimnázium tanára francia férjével és öt gyermekükkel évekig élt Párizs környékén és Provenvce-ban. Ma is franciásan főz, különleges, mégis egyszerűen elkészíthető receptjeivel nagy sikereket érhetünk el magyar barátaink körében!

A Három királyok tortája (Gelette des Rois)
125g őrölt mandulát összekeverünk 125g porcukorral, 125g puha vajjal, 2 egész tojással és 1 sárgájával, 1 evőkanál rumot is adunk hozzá. Ez a Frangipane-krém. Egy kikent tortaformát kibélelünk leveles tésztával, ebbe kerül a krém, amibe belerejtünk egy babszemet, vagy kis figurát (az ehhez kapcsolódó játékos szokás elhangzik a műsorban). Végül a tetejét befedjük leveles tésztával, díszítjük, tojássárgájával megkenjük, és 180 fokos sütőben aranybarnára sütjük.

Burgundi marharagu (Boeuf bourguignon)
80 dkg marhacombot 3-4 cm-es kockákra vágunk. Egy kuktában összekeverünk 5 dkg vajat 2 ek. olivaolajjal, ebben megpirítunk 10 dkg bacon-t, majd a bacont kivesszük. A zsiradékon megpirítjuk a marhahúst, hozzáadunk 2 fej apróra vágott vöröshagymát, majd tovább pirítjuk. Megszórjuk 2 ek. liszttel, átforgatjuk, ezután fölöntjük fél liter jó minőségű (!) vörösborral. Hozzáadunk 2 gerezd zúzott fokhagymát, 3 babérlevelet, 1 kávéskanál kakukkfüvet. Megsózzuk, visszahelyezzük a bacont, és kb. 15 dkg friss, szeletelt gombát adunk hozzá. Befedjük a kuktát, a sistergéstől számítva fél óra alatt megfő. Köretnek szélesmetéltet vagy gőzben párolt burgonyát adunk hozzá.

Kapcsolódó képek:

galette_des_rois_2.jpg


Legutóbbi adások:

2018. január 14.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér
zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa
vendég: Antal Emese és Dr. Szakály Zoltán
2018. január 07.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Pozsgai Nóra; A Három Királyok tortája és a benne rejlő babszem. Aki megtalálja, az lesz a király... Egy kedves francia hagyomány, provence-i és burgundiai tájételek - sok-sok recepttel.
2017. december 31.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér
zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa
vendég: Takács Ádám, a Fügerikum alapító-tulajdonosa
2017. december 24.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Hegyesi Andrea,zenei szerkesztő Keceli Zsuzsa
2017. december 17.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér
zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa
vendég: dr. Forgács Attila, gasztropszichológus
2017. december 10.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Pozsgai Nóra; zenei szerkesztő: Csiba Lajos MÉZESKALÁCS Petrits Szilveszter szekszárdi népművész, mézeskalácskészítő mester családi múzeumában jártunk. Az egykori bencés diák családja 6 generáció óta örökíti a mesterséget apáról fiúra.
2017. december 03.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér
zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa
vendég: Szalay Edina kaviárszakértő
2017. november 26.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Hegyesi Andrea
2017. november 19.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér zenei szerkesztő: Keceli Zsuzsa vendég: Kovács Éva és Tegzes Dániel, a Fűszerész bolt vezetői
2017. november 12.
vasárnap
11:30
  Édesanyám főztje
szerkesztő: Pozsgai Nóra; zenei szerkesztő: Csiba Lajos; Felelősséggel a magyar vidékért, a környezetért, és az egészségünkért: Házikó Farm Bisztró, Budapest.


A legközelebbi műsorok:

2018. január 20.
szombat
8:30
Édesanyám főztje (ism.)
2018. január 21.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
szerkesztő: Hegyesi Andrea,zenei szerkesztő Keceli Zsuzsa
2018. január 27.
szombat
8:30
Édesanyám főztje (ism.)
2018. január 28.
vasárnap
11:30
Édesanyám főztje
szerkesztő: Fazekas Gyöngyvér
2018. február 03.
szombat
8:30
Édesanyám főztje (ism.)

Partnereink: