Asztali áldás

Elhangzott: 2018.01.06. 11:30

Adás információk

gasztronómiai magazinműsor
szerkesztő: Gerbei Anita

Archívum: hallgassa meg!

Sokan jelezték szerkesztőségünknek, hogy nem tudták hallgatni a receptverseny eredményét, ezért most ismét meghallgathatják műsorunkat.
Karácsonyi receptverseny eredményhirdetés.
Az önök által beküldött receptek közül a legjobb karácsonyi süteményt Auguszt József cukrászmester, a legjobb főételt Bernáth József séf és a legjobb „mentes”-reform ételt Szaluter Edit gasztroblogger hirdeti ki.
A győztes recept a mentes kategóriában a Kókuszgolyó. A beküldő Putóczki Gáborné Szegedről. Gratulálunk.
Gasztro ajándék
Paleo kókuszgolyó-Raffaello golyó
Hozzávalók:
25 dkg kókuszreszelék
30 g kókuszzsír
5 dkg eritrit
2 dl kókusztejszín
fél dl víz
1 tk vanília kivonat
A forgatáshoz: kókuszreszelék
Töltelékhez: 30 szem mandula
Ahogy készítem:
Egy lábosban összemelegítem a kókusztejszínt a vízzel, az eritrittel, és a kókuszzsírral. vanília kivonattal ízesítem, majd hozzáadjom a kókuszreszeléket, és alaposan összekeverem. Hagyom teljesen kihűlni.
Diónyi golyókat formálok, amiknek a közepébe egy-egy mandulaszemet rejtek, majd kókuszreszelékben megforgatom. Érdemes egy-két órára hűtőbe tenni.
A győztes recept a főételek kategóriájában a Hortobágyi palacsinta juhtúróval. A beküldő Götz Sándorné Judit.
Hortobágyi palacsinta juhtúróval

Hozzávalók: 20 db előre elkészített üres palacsinta
30 dkg Champion gomba
30 dkg juhtúró
30 dkg füstölt, főtt tarja
3 dl tejföl
15 dkg reszelt sajt
1 tojás sárgája
1 kávéskanál liszt
ízlés szerint só
ízlés szerint bors.
Ahogy készítem: Az apróra vágott Champion gombát kevés zsiradékon megdinsztelek. A tűzön egy nagy kávéskanál lisztet a gombához adok és állandó keverés mellett megpirítom. Leveszem a tűzről. Hozzáadom az apróra vágott füstölt, főtt tarját, majd a juhtúrót. 1,5 dl tejfölt teszek hozzá. Végül a sót és a borsot is ízlés szerint hozzáadom.
Ezzel a töltelékkel megtöltöm az előre elkészített palacsintákat, amelyekből kis batyukat készítek. Ezeket a kis batyukat jénai tálban egymás mellé rakom (1 hónapig eltartható mélyhűtőben), a tetejére reszelt sajtot hintek és 1,5 dl tejfölt öntök 1 tojás sárgájával előre elkeverve.
Sütőben addig sütöm, amíg a sajt piros nem lesz.

A győztes recept a karácsonyi sütemény kategóriában a Hagyományos diós-mákos bejgli. A beküldő Domaföldi Gabriella. Gratulálunk.
HAGYOMÁNYOS DIÓS-MÁKOS BEIGLI
hozzávalók 4 adaghoz
• 55 dkg finomliszt
• 15 dkg teavaj
• 10 dkg sertészsír (friss házi)
• 6 dkg porcukor
• 1 csipet só
• 1 dkg friss élesztő
• 2 db tojássárgája
• 1 dl tej (meg még egy pici)
Diós töltelék
• 30 dkg dió (darált)
• 10 dkg cukor (kristály)
• 1 ek méz
• 4 kávéskanál fahéj (őrölt)
• 1 dl tej
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 citromból nyert citromhéj
• 1 citromból nyert citromlé
Mákos töltelék
• 30 dkg mák (darált)
• 10 dkg cukor (kristály)
• 1 ek méz
• 4 kávéskanál fahéj
• 1 dl tej
• 2 csomag vaníliás cukor
• 1 narancsból nyert narancshéj
• 1 narancsból nyert narancslé
Megkenéshez
• 2 db tojássárgája
• 2 db tojásfehérje (ami a tésztánál kimaradt)
Egy tálba kimérem a lisztet, a vajat, a zsírt, a porcukrot, valamint a sót. Ebben a tálban morzsolom össze az összetevőket. Egy másik edénybe belemérem az élesztőt, a tejet, és a tojások sárgáját, majd simára keverem az összetevőket. A lisztes keverékhez hozzáöntöm a tejes keveréket, és simára gyúrom a tésztát. Nem kell túlgyúrni, amint szép egynemű lesz, fejezzük be a dagasztást. Ekkor a tál faláról is szépen leválik a tészta. 4 egyenlő gombócot formázok belőle, majd fóliával letakarva, 1 órára a hűtőbe teszem pihenni őket. Míg a tészta pihen, elkészítem a töltelékeket. Ha a töltelékek elkészültek, kihűltek, kiveszem a tésztát a hűtőből, és egymás után összeállítom a rudakat. Lehetőleg, a tészták vastagsága nyújtáskor egyenletes vastagságú legyen. (Én sütőpapíron szoktam nyújtani, melyet előre méretre vágok - kb.: 24x35 cm-es téglalap -, s ezen a tésztát vékony téglalapokra nyújtom egymás után úgy, hogy a sütőpapírból maradjon ki egy kevés minden oldalon).
A diós és mákos tölteléket így készítem:
Egy tálba kimérem a diót/mákot, mindkettőhöz a fahéjat, vaníliás cukrot, a citromhéjat + levét/a narancshéjat + levét, lazán összekeverem. Egy lábasban a tejet felforralom a cukorral, mézzel, majd ezzel leforrázzom a diós / mákos keveréket, és fakanállal teljesen egyneműre keverem az így kapott tölteléket. Hagyom teljesen kihűlni. Ha kihűltek, kiveszem a tésztát a hűtőből, és egymás után összeállítom a rudakat.
A kinyújtott tésztára rákanalazom a diós/mákos töltelék felét, majd óvatosan, lehetőleg egyenletesen elkenem rajta. Ezután a tészta két rövidebbik oldalát felhajtom a töltelékre (1-másfél cm), és kissé rányomkodom a töltelék szintjének magasságába. Ugyanígy hajtom fel a hosszabbik oldal egyikét, majd innen tekerem fel a bejglit a papírral, egyenletesen. Mind a négy résszel ugyanígy járok el. Egy tepsit (én a sütő saját tepsijét használtam) kibélelek sütőpapírral, és a feltekerések után (mindig a már elkészültet) óvatosan, szépen alányúlva áthelyezem a tepsibe, a tepsi felénél kezdve, hogy ezután egyenlő távolságra tudjam elhelyezni a további 3 rudat egymástól. Az oldalán 2 helyen villával megszúrom, hogy sülés közben a gőz távozzon. Az utolsó mozzanat, ettől lesz szép márványos, fényes a teteje: Lekenem (az oldalát is) vékonyan tojássárgájával a bejgliket, hagyom, hogy megszáradjon. A megkenéshez külön-külön, kis tálkában, kissé felverjük villával a fehérjét és sárgáját. Ha a tojássárgája megszáradt a bejgliken, megkenem őket vékonyan tojásfehérjével, és hagyom, hogy teljesen megszáradjanak.
Amikor a tojásfehérjével lekentem a bejgliket, bekapcsolom a sütőt 200 fokra állítva, alsó-felső sütésre, mire megszáradnak a bejglik, a sütő felmelegszik. Ha megszáradtak a bejglik, ebben, az előmelegített sütőben 200 fokon, 15 percig sütöm, majd 15 perc után lejjebb veszem 170 fokra, és további 10 - 15 percig sütöm. Így összesen 25 - 30 perc alatt készre sülnek (légkeverés nélkül) a bejglik - lehet látni a tetején, mikor van kész, a szép színe elárulja.
Egy kis trükk: Ha kivettük őket a sütőből, óvatosan összetoljuk a bejgliket, és széles pengéjű késsel, vagy valamilyen lapos eszközzel egyenesre nyomjuk a végeiket, s az oldalaikat - így az esetleges pici repedés is eltüntethető, ha keletkezne rajta, de csakis forrón lehet javítani ezeken az apró szépséghibákon.
Ha kihűltek a bejglik, szeletelem, és kínálhatom is. Lefedve tárolom.
Őszinte elismerésünk minden kedves beküldőnek. Ajándékcsomagjukat az ünnepek alatt a Rádió portáján vehetik át személyesen, illetve kérésre a jövő évben tudjuk kiküldeni postán. Akiket pedig vár a csomagjuk, és akiknek külön köszönet, hogy játszottak velünk: Fülöp Zsuzsanna Óbudáról, Putóczki Gáborné Szegedről,-mentes, Beke Gyuláné Klára Perbálról, Grenitzer Margaréta Magdolna Budapestről, Csók Istvánka Budakalászról, Götz Sándorné Judit-hortobágyi, Kovács Szilvia, Domaföldi Gabriella-beigli, Szabó Ferencné Dunaföldvárról, Hadik Ferencné Dunavecséről, Dr. Esztergályos Józsefné Budapestről, Dózsa Mária Etelka Bp-ről, Kiss Lászlóné Sopronból.

Legutóbbi adások:

2018. június 23.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. június 09.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. május 26.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. május 12.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. április 28.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. április 14.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. március 31.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
szerkesztő: Gerbei Anita
2018. március 24.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor szerkesztő: Gerbei Anita Halmos Monika ehető virágok
2018. március 03.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
szerkesztő: Gerbei Anita
2018. február 17.
szombat
11:30
  Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
szerkesztő: Gerbei Anita


A legközelebbi műsorok:

2018. július 07.
szombat
11:30
Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
2018. július 21.
szombat
11:30
Asztali áldás
gasztronómiai magazinműsor
Szerkesztő: Gerbei Anita
Hirdetés

Partnereink: