ÚJABB HANGJÁTÉK FELVÉTELEK ZAJLANAK RÁDIÓNKBAN
2017. október 9. hétfő

 

Ottlik Géza: A Valencia-rejtély

 A darab főszereplője két idős elméleti fizikus Cholnoky Sándor - aki a világvég pillanatát kiszámította, s a végzetes időpont előtt néhány órával érkezik haza negyven év távollét után Amerikából -, hogy diákkori jó barátjával, Szontágh Miklóssal töltse együtt az anyagi világ utolsó óráit. Ám ez a röpke idő beszélgetésük során végtelenné tágul; egész ifjúságukat élik meg benne. Az eltűnt idő - tudjuk - a tudat mélyére süllyedt emlékek világa. Ezt a beláthatatlan, boldog, talányos labirintust járja be a két barát, miközben utolsó százhúsz percét pergeti le a világegyetem. Egy harangszó emléke kísérte őket Gyulafehérvárról, egy szakítás talánya, meg egy táncdalé, José Padilla Valencia című daláé, s a rejtély kibogozásának szándéka, hogy miközben e dal szólt, miért is robbant föl Cholnoky kísérlete közben egy katódcső, majdnem halálát okozva. Emlékieket persze belengi némi mélabú: "Istenem, lehettünk volna boldogok..." Csupa életbe vágó semmiség, szubjektív lenyomat eseményekről, emberekről, érzésekről, hangulatokról, de épp ezek a „semmiségek” kérdőjelezik meg az Univerzum totális elmúlását. A Semminek és a Mindenségnek a konfliktusa...

A szerző szándéka szerint a mű természettudományos krimi. Ottlik Géza1946-47-ben Gödöllőn kezdte írni, hangjátéknak szánva a darabot. A Valencia-rejtély első vázlatát az akkor már a Magyar Rádiónál dolgozó Cserés Miklós dr elkérte a szerzőtől olvasásra. Ottlik így ír erről: „Ijedelmemre, elfogadta úgy, ahogy volt. Kigépeltette szereposztással, súgópéldánnyal, mi mindennel. Nekem 1947 elején el kellett utaznom. Jó, majd kijavítom, ha visszajöttem. Mire visszajöttem Rómából, már megkezdődtek 1947-ben az "ötvenes évek". A természettudományos krimimet elnyelte (velem együtt) a történelem krimije."

A hangjáték tehát, ellentétben a szövegkönyvvel, soha nem készült el. Különös játéka a sorsnak, hogy a Cserés dr által megrendezni kívánt darab épp a róla elnevezett pályázat keretei között valósulhatna meg. Az izgalmas történet, amiben az idősíkok és valóságdimenziók egymásba járnak át, különleges hangzásvilágot, zajozást és zenei megoldásokat kívánnak.  A hangjáték tervezett terjedelme 6x22-24 perc.

Szereplők: Ónodi Eszter, Gáspár Kata, Fesztbaum Béla, Fekete Ernő

 

Készült a Médiatanács támogatásával a Magyar Média Mecenatúra Program keretében.

Partnereink: