Országjáró körútra indul az együttérzés szobra
2017. május 3. szerda

 

 

Országjáró körútra indul az együttérzés szobra

 

A következő hetekben vidéki nagyvárosokban mutatja be az együttérzés szobrát a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A Hajléktalan Jézus szobor először május 3-án Kecskeméten lesz látható, de május folyamán találkozhatnak vele Veszprémben, Miskolcon, Pécsett és Vácott is.

A Hajléktalan Jézus szobor május 3-án 15 órakor érkezik Kecskemétre a Nagytemplomhoz, majd május 11-én Veszprémben mutatják be az Evangélikus templom előtt, május 18-án Miskolcon a Minorita templomnál tekinthetik meg, május 22-én a váci székesegyház előtt állítják ki, május 26. és 28. között pedig Pécsett lesz látható.

A köztéri alkotás kettős üzenetet hordoz: egyrészt, lássuk meg Krisztus arcát a kirekesztett emberekben, másrészt, hogy együttérzéssel forduljunk az elesettek felé. A szobor fő üzenete nagyon közel áll a Magyar Máltai Szeretetszolgálat meggyőződéséhez, mely szerint a hajléktalan embernek elsősorban a másik emberre van szüksége. Az elesett emberek méltóságát a szociális ellátó rendszer önmagában nem tudja visszaadni, arra csak a társadalom képes.

Az együttérzés szobra április 11-én érkezett Budapestre, ahol Erdő Péter bíboros áldotta meg a VIII. kerületi Horváth Mihály téren. A karitatív szervezet a szobor országjáró körútjához kapcsolódóan ismert egyházi személyeket, művészeket és közszereplőket kért fel, hogy videóüzenetben fogalmazzák meg, mit jelent számukra az együttérzés. A rövidfilmek arra hívják fel a figyelmet, hogy a rászoruló embereken segíteni közös ügyünk. A sorozatban megszólal Beer Miklós váci püspök, Tenki Réka, Szinetár Dóra, Csuja Imre, Lackfi János, Epres Attila és Debreczeny Csaba, valamint a szobor hazai elhelyezését kezdeményező Madarász Éva és Bruckner Zoltán.  A részletes programleírások és a videóüzenetek megtalálhatók a www.maltai.hu/hajlektalanjezus oldalon.

Partnereink: