Gyorshívógombok hétköznapi gondjainkban: a szentek
2016. november 17. csütörtök

 

Elvesztetted a kulcsod? Jó lenne egy nagyot nevetni? A katolikusok tudják: a szentekhez mindig bizalommal fordulhatnak. Hétköznapjainkban segítséget nyújtó tippek Theresa Aletheia Noble FSP nővértől.

Mindenki, aki katolikus családban nőtt fel, ismer néhány speciális „gyorshívógombot”, melyekhez folyamodhat a problémás helyzetekben.

Az egyik ilyen, természetesen, Páduai Szent Antal, akihez bizton fordulhatunk, amikor elvesztünk valamit. Theresa Aletheia Noble FSP nővér elmondta, ő maga számtalanszor folyamodott már Szent Antalhoz – noha édesanyja esküszik rá, hogy miután Theresa egyszer kidobta az ő egyik, a szétmállás szélén álló Szent Antal-szobrát, azóta nem nagyon számíthat rá, hogy a szent bármit is megtalál neki…

Természetesen némi óvatosságra azért szükség van: néhányan olyannyira megszállottak tudnak lenni a szentek közbenjárását illetően, hogy az esetenként már a babonaság határát súrolja. A Szent Pál Leányai bostoni könyvesboltjába például időről időre betérnek emberek, akik Szent József-szobrocskát keresnek, hogy azt eláshassák a kertjükben, és így jobban el tudják adni a házukat. Theresa nővér minden alkalommal megpróbálja meggyőzni az illetőt, hogy inkább imádkozzon egy kilencedet Szent József közbenjárását kérve – a tanácsot azonban kétkedve fogadják, hiszen ellenkezik a „mágikus recepttel”.

A szentek közbenjárása azonban nem mágikus recept vagy valamiféle varázsige. A szentek közbenjárása kapcsolat. Közösség (communio). Barátság. A mennyek országa a földön.

Ha egy üzenetet el akarsz juttatni édesapádnak, aki egy másik államban él, a szomszédjában élő nővéredet hívod, hogy adja át apukátoknak az üzenetedet? A hatékonyság iránti igényünk esetleg azt mondatja velünk: de miért nem közvetlenül az apukádat hívod? Az biztos, hogy hívhatjuk Istent bármikor, bármilyen ügyben. Mindig figyel ránk. A mennyek országa azonban egy nyüzsgő hely, tele szentekkel; nem csupán Istenről szól, és rólad – hanem a közösségről. Lecke ez: tudunk-e bízni a szentek „egyességében”? A szentek segíteni szeretnének nekünk, és Isten megengedi ezt nekik, mert ők a mi mennyei családunk.

Theresa nővér megosztott néhány tippet, ő maga kikhez szokott fordulni segítségért a hétköznapokban.

Amikor parkolóhelyet szeretnének találni, sokan Cabrini anyához (Cabrini Szent Franciska) fordulnak – Theresa nővér például Domonkos-rendi papoktól tanult egy erre vonatkozó mondókát. A domonkosok állítják, hogy ez mindig hatásos, azonban Theresa nővér ilyen esetekben Szent Pál közbenjárását szokta kérni – minden ilyen helyzet jó lehetőség, hogy kapcsolatba lépjünk kedvenc szentünkkel, és megnyíljanak életünk hétköznapjai az ég felé.

Amikor anyámasszony katonájának érzed magad, kérd Pio atya közbenjárását – javasolja Theresa nővér. Amikor nem érzel elég bátorságot magadban, fordulj egy karakán szenthez. Padre Pio mindig szókimondó volt, nem egy szégyenlős kis ibolyavirág. Theresa nővér szerint ez tuti tipp.

Ha át szeretnél menni egy fontos vizsgán, fordulj Copertinói Szent Józsefhez – akinek sok küzdelmet jelentett a tanulás, de végül minden sikerült neki, mert az imádság révén átjárta őt az isteni bölcsesség. A másik szent, aki szakavatott ezen a területen, az Alexandriai Szent Katalin: olyannyira művelt volt, hogy már 15 évesen legyőzött ötven pogány filozófust egy vitában.

Ha viszont egy jó nevetésre vágysz, Néri Szent Fülöpöt keresd – ő mindig örömet és vidámságot árasztott a körülötte élőkre.

És végül: Máriához fordulj bizalommal minden szomorúságban, keserűségben; amikor megbántottak, esetleg mérges vagy, és arra lenne szükséged, hogy érett felnőttként tudj reagálni egy helyzetben. Mária A Szent, par excellence. Mária A Közbenjáró, par excellence. Amit Mária, Isten anyja hall, azt Fia is hallja (Jn 2,1–11). És számíthatunk rá, hogy segítségünkre siet a legnehezebb időkben is.

Partnereink: