fiataloknak gyerekeknek időseknek családosoknak
magunkrol musoraink radiomusor_es_archivum hallgatas hirek ertekesites visszajelzes visszajelzes studio_berles igenaptar igenaptar magyar english csengohang
<<<2015. március>>>
hkszecspszov
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     


10 év, 10 emlék - 10 percben
összeállítás a rádió életébőlMagunkról
Vételi lehetőségek
Alapítványunk
Kiadványaink
Hallgatóink írták
Munkatársaink
Általános Szerződési Feltételek


Rádiónk az alábbi szervezetek tagja:Árpádházi Szent Erzsébet
Ünnepe: november 19.

Erzsébet a felebaráti szeretet szentje. Tudta jól használni vagyonát, nem ijedt meg környezete rosszallásától. Arra bíztat példája, hogy vegyük észre a rászorulót, és ne ijedjünk meg a környezetünkben felhangzó ellenvetéstől, hanem Isten erejével járjunk a Krisztusi úton.

Magyar királyunk, II. Endre és merániai Gertrud házasságából született 1207-ben. Már négy éves korában elkerült Wartburg várába. 1221-ben kötötték meg házasságát Lajos thüringiai tartományi gróffal. Minden kötelességét pontosan teljesítette. Mint feleség forrón szerette férjét, mint buzgó keresztény az imádságban és az irgalmasság cselekedeteiben tűnt ki. Jótékonyságát Isten csodával is jutalmazta (rózsacsoda). Egy éhínség alkalmával kiosztotta a csűrökben található összes gabonát, és 64 ezer aranyat. Férje megértően támogatta, de korán, 1227-ben Otrantóban, a keresztesháború előkészületei közben meghalt.
Az irigy rokonság kiűzte Erzsébetet és gyermekeit Wartburg várából. Három évig tartott száműzetése. Magyarországi rokonait nem értesítette, csak Eckbert bambergi püspök könyörült meg rajta. 1228-ban felvette Szent Ferenc harmadik rendjének ruháját. Henrik, rokona, visszahívta és átadta Marburgot és környékét. Erzsébet kórházat alapított, a szegényeknek élt imádságban és a lélek vidámságában.
24 éves korában halt meg 1231. november 17-én.
Az utolsó ítéletkor biztosan felhangzik feléje a krisztusi szó, amit a szentmise Kezdőénekében olvasunk:

Jöjjetek, Atyám áldottai! - mondja az Úr.
Szükséget szenvedtem, és gondot viseltetek rám.
Bizony mondom nektek,
amit legkisebb testvéreim közül egynek tettetek, nekem tettétek.
FELHÍVÁS A BŰNBÁNATRA
Testvéreim! Szent Erzsébet példáját látva természetszerűen fakad bennünk az önvád. Vizsgáljuk meg azért lelkiismeretünket és bánjuk meg bűneinket, hogy megtisztult lélekkel szentjeink nyomába léphessünk.
KYRIE-LITÁNIA
Jézus Krisztus, Aki irántunk való szeretetből jöttél el közénk:
Uram, irgalmazz!
Jézus Krisztus, Aki szegénnyé lettél, hogy szegénységed által mi meggazdagodjunk:
Krisztus, kegyelmezz!
Jézus Krisztus, Aki azonosítottad magad minden rászorulóval:
Uram, irgalmazz!
DICSŐSÉG
AZ OLVASMÁNYHOZ (Péld 31, 10-13; 19-20; 30-31)
Az Ószövetségben már világosan meglátták, hogy az ember értékét nem a külső szépség, nem a származás adta méltóság, hanem a cselekedetek harmóniája, a hűség és a szorgalom adja; és az igazi istenfélelem a maradandó.
A SZENTLECKÉHEZ (1 Jn 3, 14-18)
Az elmulasztott szeretet-cselekedetek eltávolítanak Istentől. A szeretet megtagadása felér a gyilkossággal. Aki szereti Istent, annak szeretnie kell a felebarátját is. Szent Erzsébet élete hősies példa erre.
AZ EVANGÉLIUMHOZ (Lk 6, 27-38)
Erőszakkal telített világunkban meghökkentően hangzik Jézus tanítása az önzetlenségről, az önmagát kifosztó jótékonyságról, és az ellenség szeretetéről. Sokszor teljesíthetetlennek látszik ez a parancs. Pedig csak a bátorság hiányzik Jézus követéséhez.
EGYETEMES KÖNYÖRGÉSEK
Kérjük, Testvéreim, Isten irgalmának követét, Urunkat, Jézus Krisztust, hogy kegyelmével szítsa fel bennünk az irgalmas felebaráti szeretetet Szent Erzsébet példájára.

  1. Olts szívünkbe, Urunk, igazi engedelmességet, hogy maradék nélkül teljesítsük állapotbeli kötelességeinket.
  2. Erősítsd hitünket, hogy Téged lássunk és szolgáljunk felebarátainkban.
  3. Add meg a lelki függetlenséget, hogy vidám lélekkel tudjunk adakozni.
  4. Engedd, hogy ne csak büszkén tekintsünk szent őseinkre, hanem kövessük is őket.
  5. Add, hogy magyar szentjeink imája és közbenjárása Országodba vezesse nemzetünket.

Urunk, Jézus Krisztus! Te az alig megtért magyarságnak oly sok vonzó életű szentet adtál. Kérünk, Szent Erzsébet érdemeiért és közbenjárására érintsd meg népünk gyermekeinek szívét, hogy szeretetre lobbanjanak Irántad, és a jótékony, irgalmas felebaráti szeretetben szolgáljanak Téged, Aki élsz és uralkodol mindörökkön örökké.Irgalmas Istenünk, kérünk, világosítsd meg híveid szívét, és Szent Erzsébet közbenjárására segíts minket, hogy a világ által fölkínált jólétet megvessük, és mindig égi vigasztalásodnak örvendjünk!

Példája: Jóban rosszban légy szentéletű.
Élete: 1207-ben valószínüleg Sárospatakon született. Édesapja II. Endre magyar király, édesanyja pedig az andechs-meráni családból származó Gertrúd volt. Szüleitől, környezetétől nagyon sok vallásos indíttatást kapott, de ő magában is nagyon kiskora óta megvolt az imára és a szeretetszolgálatra való hajlam. Játék közben is be-be ugrott a templomba picit imádkozni. Szívesen ajándékozta dolgait szegényebb társainak, korán kezdett koldusoknak alamizsnát osztogatni. Nem csak a saját szájától megvont falatokat adta oda, hanem a konyháról szerzett ennivalókat is vitte a szegényeknek.
Négyéves korában Wartburg várába került, mert Hermann türingiai tartományi gróf Hermann nevű fiával jegyezték el, ott kellett nevelkednie. Nehezére esett a szeretteitől való elszakadás is, a vár állandóan nyüzsgő vendégzsivaja is idegen volt számára, de még inkább az az ellenszenv esett nehezére, amivel új környezetében a legtöbben fogadták. Hatéves volt, amikor édesanyja meghalt (l. Bánk bán), ettől kezdve szinte csak az ima volt egyetlen vigasztalódása.
Később Hermann gróf és felesége mindent megpróbált, hogy védelmezze és segítse jövendő menyüket, hogy kellemessé tegyék életét. Aztán hirtelen meghalt a kijelölt vőlegény és ez megint csak lehetetlenné tette Erzsébet életét. Az idős gróf ekkor azt javasolta, legyen második fiának, Lajosnak a menyasszonya. Ennek Erzsébet is örült, mert Lajos már korábban is figyelmes volt iránta, kölcsönösen vonzódtak egymás iránt. Az udvar intrikái ellen Lajos nagy határozottsággal vette védelmébe szeretett menyasszonyát, és 1221-ben gyönyörű esküvőn házasságot kötöttek.
Csodálatosan boldog évek következtek, mintaszerű harmóniában éltek. Lajos teljesen partner volt Erzsébet vallásosságában, kölcsönösen segítették egymás életszentségét. Erzsébet igen sokat imádkozott, böjtölt, sőt vezekelt. A házassága lehetővé tette, hogy most már teljes energiával segíthesse a szegényeket, betegeket, nyomorékokat. Menhelyet állított fel, maga is ápolta a nyomorultakat, elesetteket.
1227-ben férje egy keresztes hadjáratra indult, de útközben járványban hirtelen meghalt. Erzsébet a fájdalomtól csaknem eszét vesztette. A gyász fájdalmát a sógorainak üldözése még fokozta, de most már ő sem bírta elviselni ezt a számára oly idegen világot. Az élettörténetét ettől kezdve a legendák fátylán keresztül ismerjük. Tudni kell azonban, hogy életét Erzsébet ettől kezdve tudatosan is alakította. Törekedett a mindent meghaladó önfeláldozás és szolgálat megvalósítására. Ez a helyzete ellentétes a kitaszított özvegynek a mártírsorsával. Pedig az igazság ez. IX. Gergely pápa személyesen rendelte Erzsébet gondoskodójává azt a Marburgi Konrád mestert, aki már Lajos életében is lelki vezetője volt Erzsébetnek.
Konrád mester segítette Erzsébetet az életszentségi hajlamának kibontakozásában. Kérlelhetetlenül szigorú volt. Kegyetlenül büntetett, a természeti hajlandóságokat igyekezett elfojtani. Erzsébet jó tanítvány volt, semmi sem zavarta meg vídámságát. Lelki szárnyalását viszont csak nehezen lehetett féken tartani.
Három piciny gyermekével megpróbált Eisenachba menekülni, de ott nem fogadták be őket. Egy ólban kellett nyomorognia, gyermekeit is elvették tőle, dolgoznia kellett. Mindez a szenvedés azonban csak közelebb vitte őt Isten szeretetéhez.
Férje barátainak a nyomására visszafogadták később Wartburgba. Ő azonban nem érezte ott jól magát, 1228-ban elvonult Marburgba, és ott ferences harmadrendi lett. Sokat imádkozott, alamizsnálkodott, böjtölt. Élete utolsó napjait gyermeki derü sugározta be. Mindenét elajándékozta és társnőit vígasztalta.
1231. november 17-én súlyos betegség után, és boldog belenyugvással halt meg. Halála után négy évvel, 1235. május 26-án IX. Gergely pápa már szentté avatta, édesapja még megélte lánya szentté avatását.

vissza
Fotóalbum   >>>
A 10 éves ünnepségek fotói


Röviden ...


Vételi lehetőségek:
Budapesten és az ország másik 16 településén


Országos Katolikus
Rádió Alapítvány

11100104-18183674-36000001
 
   1% adószám
18183674-1-42


Kereső
kulcsszó


Keresés az alábbi kategóriá(k)ban:
műsorok
napi gondolatok
szentek
munkatársak
cikkek, hírek
design: Estercom
program: Florka Kft.

oldal tetejére
főoldal  |  magunkról  |  hírek  |  médiaajánló
műsoraink  |  rádióműsor  |  hallgatás